Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Zdrava ishrana

71-80 of 141

  • Doručak koji vodi do idealne težine

    Doručak koji vodi do idealne težine

    Naša planeta udomljuje preko 700.000 različitih živih vrsta, među kojima jedino čovjek i, pod njegovim utjecajem, domaće životinje jedu kuhanu hranu. Prirodna bi hrana, dakle, trebala biti sirova. Na žalost, naši želuci i crijeva ne podnose sirovu hranu, prvenstveno žitarice, jer ne raspolažemo gušom poput ptica koje su zrnojedi, gdje se pred-probavljaju zrna.

    Pročitaj više 
  • Zašto su nam potrebne masnoće?

    Zašto su nam potrebne masnoće?

    Ono što je najvažnije jest razlikovati dobre od loših masnoća, te pokušati u najvećoj mogućoj mjeri orijentirati svoju prehranu prema zdravim masnoćama, takozvanim nezasićenim i monozasićenim masnoćama, dok u manjoj mjeri konzumirati namirnice sa zasićenim masnoćama, iako i one imaju svoju funkciju u organizmu.

    Pročitaj više 
  • Hrana koja uništava stanice raka ili usporava njihov razvoj

    Hrana koja uništava stanice raka ili usporava njihov razvoj

    Prehrana koju čine raznovrsno povrće, voće, cjelovite žitarice i mahunarke može pomoći u smanjivanju rizika za obolijevanje od mnogih vrsta raka, tvrde znanstvenici s američkog Instituta za istraživanje raka. 

    Pročitaj više 
  • Čudesan svijet paste

    Čudesan svijet paste

    Sigurni smo da i Vi isto volite pastu koliko i mi, te smo se potrudili da izdvojimo nekoliko zanimljivih činjenica na temu jela sa tjesteninom za koje niste znali. Prijatno svim ljubiteljima paste!

    Pročitaj više 
  • Sve što trebate znati o pripremi salate

    Sve što trebate znati o pripremi salate

    U ovom članku ćemo vam otkriti par formula za pripremanje salate kao obroka. Iako salata treba biti prilagođena našem ukusu i kreativnosti, i budući da sastojci trebaju varirati od sezone do sezone, ipak postoji nekoliko pravila koja salatu čine ukusnim obrokom i njih se treba pridržavati:

    Pročitaj više 
  • Šta je zdravije, tunjevina ili sardina?

    Šta je zdravije, tunjevina ili sardina?

    Morske ribe su generalno veoma zdrave i obiluju omega-3 masnim kiselinama. Ali šta je zdravije, tunjevina ili sardina?

    Riba ne samo da razbija monotoniju naše redovne ishrane već doprinosi zdravlju našeg srca. Tunjevina i sardina su najčešće vrste morske ribe koje se konzumiraju u BiH i obje imaju visok sadržaj proteina i dobrih masti. Nutritivne vrijednosti ove dvije vrste se svakako razlikuju, od sadržaja masti i proteina preko minerala i vitamina pa do štetnih materija.  

    Pročitaj više 
  • Zanimljivosti koje niste znali o jajima

    Zanimljivosti koje niste znali o jajima

    Jaja sadrže velike doze proteina i zdravih masti, ali nema mnogo kalorija. Takođe, u jajima se nalaze i antioksidansi koji preventivno djeluju na nastanak raka i usporavaju starenje.

    Pročitaj više 
  • 10 namirnica idealnih za borbu protiv upalnih procesa

    10 namirnica idealnih za borbu protiv upalnih procesa

    U posljednje vrijeme se toliko priča o raznim upalama u organizmu, da polako stičemo dojam da svako od nas ima barem jedan upalni proces u organizmu. Međutim, upale zaista mogu imati ozbiljan ishod kada se zakomplikuju i Vaše tijelo zaista "poludi".

    Povremena upala, prehlada je uredu ukoliko ostaje smao na tome "povremena", ali hronične upale često se mogu pretvoriti u nešto ozbiljno, srčane bolesti, rak, Alchaimer, gojaznost i gastroenteralni poremećaj. Upalni procesi su znak da Vaše tijelo zahtijeva njegu i pažnju!

    Pročitaj više 
  • 4 znaka da vam nedostaje bjelančevina

    4 znaka da vam nedostaje bjelančevina

    Popularna piramida zdrave prehrane u posljednjih se nekoliko godina uvelike promijenila. Stručnjaci upozoravaju da konzumiramo previše ugljikohidrata i jednostavnih šećera i zbog toga se debljamo, ali sve više do izražaja dolazi i važnost konzumiranja dovoljno bjelančevina. Bjelančevine su ključne za funkcioniranje organizma, one su glavni izvor tvari za izgradnju mišića, krvi, kože, kose, noktiju i unutarnjih organa te sudjeluju u gotovo svim biokemijskim procesima u stanicama.

    Pročitaj više 
  • Prehrana i mršavljenje po horoskopu

    Prehrana i mršavljenje po horoskopu

    Doznajte sve o prehrambenim navikama svog horoskopskog znaka, saznajte jeste li skloni debljanju te na koji se način možete najbezbolnije riješiti suvišnih kilograma.

    Pročitaj više 

71-80 of 141