Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Zanimljivosti koje niste znali o jajima

Jaja sadrže velike doze proteina i zdravih masti, ali nema mnogo kalorija. Takođe, u jajima se nalaze i antioksidansi koji preventivno djeluju na nastanak raka i usporavaju starenje.

Vjerovatno ste već znali da su jaja bogata proteinima i da ih nutricionisti preporučuju kao savršen izbor za zdrav početak dana. Evo još nekoliko zanimljivosti o jajima.

Braon ili bijela ljuska

Boja ljuske jaja ne određuje kvalitet, već uglavnom vrstu kokoške koja je snjela jaje.

Šta pokazuje boja žumanceta

Boja žumanceta zavisi od načina ishrane kokoške. Kao i ljuska, i to ne ukazuje na kvalitet jajeta. Jarko žuto žumance znači da se kokoška hranila zelenim povrćem.

Srednje žuto ukazuje na ishranu baziranu na kukuruzu, a blijedo na ishranu bogatu pšenicom i ječmom.

Holesterol

 Jaje sadrži dvije trećine preporučene dnevne količine holesterola. Međutim, nedavne studije su pokazale da konzumiranje jaja ne povećava rizik od srčanih oboljenja.

Zdravlje po maloj cijeni

Neograničene mogućnosti pripreme

Jedina stvar koja vas ograničava u pripremi jela sa jajima je vaša mašta. Pripremite ih kao omlet, jaja na oko, dodajte povrće, slaninu ili sir.

U svakom slučaju, imaćete zdrav i ukusan obrok.

Zašto se pilići ne izlegu iz kupovnih jaja

 Kokoška se mora pariti sa pjetlom kako bi se jaje oplodilo. Kupovna jaja su snjele kokoške koje se nisu parile.

Koliko jaje!

Najveće jaje na svijetu je izlegla kokoška po imenu Herijet 2010. godine, i imalo je 23 centimetra u prečniku.

Rok trajanja

Slijedeći put kada kupite jaja, obratte pažnju na datum pakovanja. Jaja se mogu jesti 3 do 4 nedelje nakon tog datuma. Ukoliko niste sigurni da li se jaje pokvarilo provjerite miris, ako nije preporučljivo za jelo jaje ima neprijatan miris.