Doručak koji vodi do idealne težine
Naša planeta udomljuje preko 700.000 različitih živih vrsta, među kojima jedino čovjek i, pod njegovim utjecajem, domaće životinje jedu kuhanu hranu. Prirodna bi hrana, dakle, trebala biti sirova. Na žalost, naši želuci i crijeva ne podnose sirovu hranu, prvenstveno žitarice, jer ne raspolažemo gušom poput ptica koje su zrnojedi, gdje se pred-probavljaju zrna.
- 30 do 40 gr (2 do 3 male kašičice) svježeg brašna od cijelog mljevenog zrnja pšenice
- 3 do 5 žlica vode
- 1 do 2 žlice limunovog soka
- 15 gr suhog voća, usitnjenog
- 100 gr jabuka, naribanih tek tren prije upotrebe, ili drugog svježeg voća u prigodno godišnje doba
- kašika oljuštenih badema ili lešnjaka (usitnjenih) za posipanje
- Stvara osjećaj sitosti najmanje 4 sata. Lažna glad se tokom prije podneva ne javlja, želudac nije preopterećen.
- Regulira težinu. Osobe koje žele smršaviti neće biti gladne prije ručka i podnosit će smanjene obroke. Suprotno tome, one koje se žele udebljati, primijetit će da su se njihove probavne funkcije poboljšale i da dobivaju na težini; to je paradoksalno, ali savršeno logično.
- Uklonjena je opstipacija, faktor auto-intoksikacije.
- Budući da doručak uklanja toksine, znaci umora i iscrpljenosti, koji su pokazatelj akumulacije toksina a ne stvarnog umora, nestaju.
- Povećava se fizička i intelektualna učinkovitost.
- Javlja se osjećaj opće ugode, koji proizlazi iz bolje biološke ravnoteže.
- Unutrašnja radost i zadovoljstvo uklanjaju želju za konzumiranjem nadražujućih sredstava (kava, duhan, alkohol) .
- Koncentracija se poboljšava, jer probavni aparat nije opterećen teškim doručkom. Sjetite se da probava uzima 70 posto raspoložive živčane energije.
- Dolazi do bolje otpornosti prema stresovima.
- Sastav krvi se poboljšava. Množenjem kožnih ćelija uslijed boljeg natapanja potkožnih tkiva put postaje ružičasta i glatka.
- Kosa ponovo postaje mekana, oživljava. Dr. Kollath ukazuje čak na to da je, redovitom uporabom te formule doručka, kosa prestala sijediti i poprimila svoju normalnu boju.
- Nokti postaju sjajni i ne lome se.
- Stanje zubiju se popravlja. Dr. Kollath ukazuje na slučajeve paradentoze, koja je bila ne samo zaustavljena, nego se čak i povukla. Prema konstatacijama Dr. Nettera, zubi se vraćaju u svoje zubne čašice.
- Kostur se jača, teže dolazi do lomova, a u slučaju nezgode kosti brže srastaju.
Žitarice i voće izvrsno se slažu u doručku Kollath. Aroma svježe samljevenog brašna veže se s eteričnim mirisom voća. Pripremljen s ljubavlju taj doručak postaje poslastica, jer se njegovi sastojci izmjenjuju prema godišnjem dobu i inspiraciji. Voće žitaricama daje svoju tečnu svježinu, dopušta bolje prepariranje hrane već u ustima, dakle bolju asimilaciju s manjim utroškom energije. Vitamini grupe B iz svježeg brašna upotpunjavaju se sa vitaminima voća. Organske kiseline svježeg voća neutralizirane su ugljičnim hidratima iz žitarica. Pripremanje je jednostavno i lako, bez komplikacija i kuhanja, jer ujutro svaka minuta mnogo znači. Isprobajte u toku nekoliko tjedana na sebi i cijeloj obitelji i usporedite razultate.
Iz knjige Učim Jogu – Andre Van Lysebeth Preuzeto s: Atma.hr Izvor: http://www.rawfoodtalk.com/showthread.php?60801-Kollath