Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Zašto je dobro kuhati na pari?

Volite li jela kuhana na pari? Da li ste ikada probali kuhati na ovaj način? U nastavku vam donosimo par zanimljivosti o kuhanju na pari.

Temperatura kipuće vode

Broj 100 ima krucijalnu ulogu u ovim jelima. Pada li vam išta na pamet? Tačno, to je temperatura kipuće vode. Kada voda dostigne temperaturu od 100 ° C, ova divna tekućina se pretvara u paru i postaje omiljena metoda pripreme hrane mnogih.

Koje su prednosti kuhanja na pari?

1. Voda prilikom ovakvog kuhanja u dodir s hranom dolazi u plinovitom obliku, hrana se u vodi ne potapa što omogućuje da temperatura cijelo vrijeme ostaje konstantna.

2. Para kuha hranu uz zadržavanje vlage iz nje. Teško je i zamisliti bolji i prirodniji način pripreme hrane od kuhanja na pari. Budući da nema potapanja hrane u kipuću vodu sve hranjive tvari ostaju u hrani umjesto da se rasprše u vodi.

Kako na pravi način spremati obroke na pari?

Prilikom kuhanja hrane na pari je moguće pogriješiti. Prvo, bilo bi odlično kada biste nabavili korpu za parenje koju ćete stavljati iznad lonca s kipućom vodom. Budite sigurni da ste u lonac stavili prilično puno vode. Na taj način zadržavate konstantnost temperature. Drugo, nemojte soliti vodu. Ona ni na koji način neće utjecati na ukus hrane već će samo usporiti proces isparavanja. Hranu začinite kad je gotova.

Namirnice koje su dobre za kuhanje na pari

Crveno meso, na primjer, ne podnosi parenje dobro. U takvim uslovima najbolje funkcioniraju povrće, riža, piletina, krumpir i riba. Brokulu pripremite na pari i nećete vjerovati koliko je ukusna. Također, filete ribe pripremite tako da u vodu dodate bijelo vino, listove majčine dušice, kadulje i zrna svježeg papra.

Uvijek imajte na umu da kuhanje na pari traje kratko, svega nekoliko minuta.