Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Vodič za piknik

Topli dani pozivaju nas na boravak na otvorenom, a s njihovim dolaskom počela je i sezona roštilja i piknika.

 

 

 

Da bi vaša druženja na svježem zraku uz hranu bila što uspješnija i da biste se vi na njima osjećali ugodno i opušteno, potrebno ih je dobro i na vrijeme isplanirati.Zato smo za sve ljubitelje piknika pripremili kratak vodič koji će vam, nadamo se, pomoći da sve prođe bez problema i stresa, uz ukusnu hranu u kojoj će uživati obitelj i prijatelji.

1. Deset razloga za piknik

Zašto je piknik uvijek dobra odluka? 1. Ne morate počistiti kuću. 2. U vašem domu ništa se ne mora uprljati, pokvariti ili razbiti, bez obzira na broj gostiju. 3. Kad gosti odu, ne morate puno čistiti - dovoljno je samo pokupiti otpad i eventualne ostatke hrane. 4. Ne morate brinuti o tome hoće li vas susjedi opominjati zbog bučnih gostiju. 5. Ne morate ograničiti broj gostiju zbog nedostatka prostora. 6. Ne morate brinuti hoće li gosti ostati do dugo u noć jer će ih potjerati mrak i hladnoća. 7. Gosti mogu povesti četveronožne ljubimce. 8. Djeca se mogu relativno bezbrižno igrati. 9. Piknik može biti romantično iznenađenje za voljenu osobu. 10. Uživat ćete i opustiti se u prirodi.

2. Osnovne potrepštine

Za piknik vam je potrebno:

  • deka ili prekrivač,
  • pribor za jelo, tanjuri, čaše i šalice, po mogućnosti plastične,
  • posuđe i pribor (npr. grabilica) za serviranje, posude s poklopcima koje se mogu dobro zatvoriti,
  • oštar nož i daska za rezanje,
  • papirnati ručnici i salvete,
  • otvarači za konzerve, boce i/ili butelje,
  • sol, papar i drugi začini, umaci poput kečapa, senfa i majoneze,
  • hrana i piće,
  • plastične vrećice za otpad za i ostatke hrane,
  • sprej ili krema za zaštitu od uboda insekata, krema s visokim zaštitnim faktorom, kupaći kostim, društvene igre, knjige i časopisi, lopta i ostala sportska oprema poput one za badminton, fotoaparat ili kamera...

3. Izbor jela

Jela koja ćete ponijeti na piknik trebaju biti što jednostavnija i što više toga trebali biste pripremiti unaprijed kako biste na pikniku mogli uživati i zabaviti se, umjesto da se opterećujete dovršavanjem kompliciranih jela.

Pravila za izbor jela:

  • većinu hrane pripremite unaprijed,
  • neka jela budu jednostavna,
  • idealna hrana za piknik je ona koju možete jesti bez pribora, ''iz ruke'', stoga pokušajte pripremiti porcije veličine samo nekoliko zalogaja,
  • vodite računa o tome da pripremite dovoljno hrane kako bi gosti mogli prigristi u pauzama igranja društvenih igara ili lagane rekreacije,
  • izbjegavajte jela koja se brzo kvare ili ne podnose stajanje na toplom, kupite malo pakiranje majoneze i držite je u hladu, a umjesto salame odlučite se za pečeno ili pohano meso koje se može jesti i hladno.

Nekoliko ideja za jela za piknik:

  • unaprijed pripremljena povrtna salata,
  • unaprijed pripremljena salata s tjesteninom,
  • unaprijed pripremljena salata s kuskusom, rižom, heljdinom ili prosenom kašom,
  • unaprijed pripremljena voćna salata,
  • kruh ili peciva s različitim namazima (npr. sirni namaz sa začinskim biljem ili humus - namaz od slanutka),
  • svježe voće koje možete kombinirati sa sirom i napraviti slatke ražnjiće,
  • orašasti plodovi i slane grickalice poput krekera,
  • tortilja čips i meksička hladna salsa, guacamole i drugi umaci,
  • pečeno pile - bezvremenski klasik,
  • lisnato tijesto ili kruh s nadjevom od mesa ili povrća,
  • slane pite (quichevi) od povrća ili mesa,
  • slastice koje ne treba držati na hladnom: muffini, keksi, pita ili štrudla od jabuka…

Ako ćete na pikniku roštiljati, ne zaboravite ponijeti prijenosni roštilj, drveni ugljen i brikete, a kod kuće pripremite:

  • ražnjiće, samo od mesa ili od mesa i povrća,
  • šiš ćevape,
  • očistite i, ako želite, filetirajte ribu,
  • narežite ananas na deblje kriške koje ćete peći na roštilju,
  • tikvice, patlidžane, papriku, gljive i ostalo povrće koje ćete peći na roštilju,
  • ponesite aluminijsku foliju u kojoj ćete peći krumpir na žaru,
  • banane koje u kori možete peći na roštilju, zatim ih oguliti i preliti čokoladnim preljevom ili medom.