Vodič za piknik
Topli dani pozivaju nas na boravak na otvorenom, a s njihovim dolaskom počela je i sezona roštilja i piknika.
Da bi vaša druženja na svježem zraku uz hranu bila što uspješnija i da biste se vi na njima osjećali ugodno i opušteno, potrebno ih je dobro i na vrijeme isplanirati.Zato smo za sve ljubitelje piknika pripremili kratak vodič koji će vam, nadamo se, pomoći da sve prođe bez problema i stresa, uz ukusnu hranu u kojoj će uživati obitelj i prijatelji.
1. Deset razloga za piknik
Zašto je piknik uvijek dobra odluka? 1. Ne morate počistiti kuću. 2. U vašem domu ništa se ne mora uprljati, pokvariti ili razbiti, bez obzira na broj gostiju. 3. Kad gosti odu, ne morate puno čistiti - dovoljno je samo pokupiti otpad i eventualne ostatke hrane. 4. Ne morate brinuti o tome hoće li vas susjedi opominjati zbog bučnih gostiju. 5. Ne morate ograničiti broj gostiju zbog nedostatka prostora. 6. Ne morate brinuti hoće li gosti ostati do dugo u noć jer će ih potjerati mrak i hladnoća. 7. Gosti mogu povesti četveronožne ljubimce. 8. Djeca se mogu relativno bezbrižno igrati. 9. Piknik može biti romantično iznenađenje za voljenu osobu. 10. Uživat ćete i opustiti se u prirodi.
2. Osnovne potrepštine
Za piknik vam je potrebno:
- deka ili prekrivač,
- pribor za jelo, tanjuri, čaše i šalice, po mogućnosti plastične,
- posuđe i pribor (npr. grabilica) za serviranje, posude s poklopcima koje se mogu dobro zatvoriti,
- oštar nož i daska za rezanje,
- papirnati ručnici i salvete,
- otvarači za konzerve, boce i/ili butelje,
- sol, papar i drugi začini, umaci poput kečapa, senfa i majoneze,
- hrana i piće,
- plastične vrećice za otpad za i ostatke hrane,
- sprej ili krema za zaštitu od uboda insekata, krema s visokim zaštitnim faktorom, kupaći kostim, društvene igre, knjige i časopisi, lopta i ostala sportska oprema poput one za badminton, fotoaparat ili kamera...
3. Izbor jela
Jela koja ćete ponijeti na piknik trebaju biti što jednostavnija i što više toga trebali biste pripremiti unaprijed kako biste na pikniku mogli uživati i zabaviti se, umjesto da se opterećujete dovršavanjem kompliciranih jela.
Pravila za izbor jela:
- većinu hrane pripremite unaprijed,
- neka jela budu jednostavna,
- idealna hrana za piknik je ona koju možete jesti bez pribora, ''iz ruke'', stoga pokušajte pripremiti porcije veličine samo nekoliko zalogaja,
- vodite računa o tome da pripremite dovoljno hrane kako bi gosti mogli prigristi u pauzama igranja društvenih igara ili lagane rekreacije,
- izbjegavajte jela koja se brzo kvare ili ne podnose stajanje na toplom, kupite malo pakiranje majoneze i držite je u hladu, a umjesto salame odlučite se za pečeno ili pohano meso koje se može jesti i hladno.
Nekoliko ideja za jela za piknik:
- unaprijed pripremljena povrtna salata,
- unaprijed pripremljena salata s tjesteninom,
- unaprijed pripremljena salata s kuskusom, rižom, heljdinom ili prosenom kašom,
- unaprijed pripremljena voćna salata,
- kruh ili peciva s različitim namazima (npr. sirni namaz sa začinskim biljem ili humus - namaz od slanutka),
- svježe voće koje možete kombinirati sa sirom i napraviti slatke ražnjiće,
- orašasti plodovi i slane grickalice poput krekera,
- tortilja čips i meksička hladna salsa, guacamole i drugi umaci,
- pečeno pile - bezvremenski klasik,
- lisnato tijesto ili kruh s nadjevom od mesa ili povrća,
- slane pite (quichevi) od povrća ili mesa,
- slastice koje ne treba držati na hladnom: muffini, keksi, pita ili štrudla od jabuka…
Ako ćete na pikniku roštiljati, ne zaboravite ponijeti prijenosni roštilj, drveni ugljen i brikete, a kod kuće pripremite:
- ražnjiće, samo od mesa ili od mesa i povrća,
- šiš ćevape,
- očistite i, ako želite, filetirajte ribu,
- narežite ananas na deblje kriške koje ćete peći na roštilju,
- tikvice, patlidžane, papriku, gljive i ostalo povrće koje ćete peći na roštilju,
- ponesite aluminijsku foliju u kojoj ćete peći krumpir na žaru,
- banane koje u kori možete peći na roštilju, zatim ih oguliti i preliti čokoladnim preljevom ili medom.