Uživajte u ukusima proljeća
Uživajte u ukusima proljeća i obradujte svoje ukućane zdravim i uksnim receptima sa blitvom. Otkrivamo sjajne italijanske lazanje od blitve, pečenu ili prženu blitvu. Vjerovali ili ne, vaše dijete će biti oduševljeno blitvom ukoliko je uključite u pripremu i servirate na zanimljive načine.
Pečena švajcarska blitva sa Fetom
Ovaj način pripreme blitve smo dobili u prodavnici. Probali smo je i nismo mogli da vjerujemo koliko je ukusno bilo. Sjajno! Predlažemo da napravite duplu mjeru ako ste velika porodica koja voli povrće.
Sastojci:
- 1 svežanj blitve
- 1 velika glavica luka, nasejckanog
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- Soli i bibera po ukusu
- 120g Feta sira, nasječenog u kockice od po 3-5cm
- 2 supene kašike maslinovog ulja
Uputstvo:
- Prvo zagrijte rernu na temperaturi 175 stepeni. Podmažite tepsiju maslinovim uljem.
- Stavite stabljike blitve i luk u posudu i pospite jednom supenom kašikom maslinovog ulja. Začinite sa malo soli i bibera po ukusu, zatim raširite sve to po pripremljenoj tepsiji.
- Pecite u tako zagrijanoj rerni dok stabljike blitve ne omekšaju, a luk dobija lijepu smeđu boju - oko 15 minuta. Zatim stavite i listove blitve uz dvije supene kašike maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Raširite lišće preko stabljika, zatim razbacajte feta sir.
- Vratite se nazad do rerne i pecite dok stabljike ne omekšaju skroz, lišće ne bude hrskavo, a feta ne istopi i poprimi zlatnu boju - oko 20 minuta.
Lazanje sa kobasicom i povrćem
Svježe paprike, gljive, blitva i bosiljak unose svijetle ukuse u ovakvo italijansko lazanje.
Sastojci:
- 1 pakovanje (250g) tijesta za lazanje
- 250g kobasica
- 3 isjeckane zelene paprike
- 125g isjeckanih gljiva
- 1 supena kašika maslaca
- 1 tegla paradajz sosa
- 1 jaje, umućeno
- ¼ šolje svježeg peršuna
- 420g nemasne rikote (italijanski mladi sir)
- ¼ kašičice crnog bibera
- ¼ kašičice soli
- 1/2 kg svježe nasječenog paradajza
- Pola svežnja blitve
- 1/3 svježeg i očišćenog i opranog bosiljka
- 2 posude nasjeckanog mocarela sira
Uputstvo:
- Zagrijte rernu do 350°C.
- Na srednjoj temperaturi, stavite maslac na tavu srednje veličine. Pecite kobasicu uz paprike i gljive dok se kobasica ne ispeče temeljno, a povrće ne omekša. Ubacite paradajz sos i dobro ugrijte.
- Ukombinujte rikotu, umućeno jaje, peršun, so i biber u posudi srednje veličine. Dobro promješajte.
- Koristeći tepsiju, stavite i raširite po dnu tepsije 2/3 smjese sa kobasicom. Zatim, položite tri komada lazanje, uvjerite se da se ne preklapaju ili dodiruju. Na tijesto za lazanje stavite ¼ posude mješavine sa rikotom, pa preko toga dodajte i paradajz sos, blitve i bosiljak. Stavite oko pola činije mocarela sira preko ove tri lazanje. Na sve to dodajte 2/3 posude mesnatog sosa. Ponovite ovaj postupak još tri puta. Posljednji sloj lazanje bi trebao da bude ostatak mesnatog sosa, sira i povrća.
- Pokrijte posudu sa alu-folijom i pecite do 30 minuta na temperaturi od 350 stepeni. Skinite foliju i pecite još 10 do 15 minuta.
Blitva pržena na tavi
Ovo je brz, jednostavan i ukusan način da pripremite svježu blitvu.
Sastojci:
- 4 nareska
- 2 supene kašike maslaca
- 3 supene kašike svježeg soka od limuna
- ½ supene kašike umaka od bijelog luka
- 1 svežanj blitve, bez stabljike, samo listovi nasjeckani na komadiće oko 2-3cm
- Soli i bibera po ukusu
Uputstvo:
Ugrijte tavu na srednju temperaturu. Stavite nasjeckan narezak u tavu i kuhajte dok se mast ne odvoji od mesa. Istopite maslac u tavi. Pomešajte sok od limuna i umak od bijelog luka. Dodajte blitvu na smjesu maslaca. Kada listovi počnu da venu, poklopite tavu i povećajte temperaturu na srednje-visoku. Ostavite da se blitva kuha u tako poklopljenoj tavi oko 4 minuta. Izmješajte listove blitve tako da bude premazana smjesom maslaca. Začinite po ukusu.