Umak od 4 vrste sira
Ovaj umak ste gotovo uvijek mogli primjetiti u jelovnicima mnogih restorana. Smatra se jednim od najukusnijih umaka koji se može koristiti u različite svrhe, međutim najčešće se koristi kao nadjev za tjesteninu. Za njegovu pripremu Vam je potrebno jako malo, kako vremena, tako i mašte.
Ovaj umak ste gotovo uvijek mogli primjetiti u jelovnicima mnogih restorana. Smatra se jednim od najukusnijih umaka koji se može koristiti u različite svrhe, međutim najčešće se koristi kao nadjev za tjesteninu. Za njegovu pripremu Vam je potrebno jako malo, kako vremena, tako i mašte.
Da biste dobili ovaj umak božanstvenog okusa potrebno Vam je:
- Vrhnje za kuhanje
- 100 grama Gorgonzola sira
- 100 grama Ementaler sira
- 100 grama Trapist sira
- Malo pakovanje naribanog Parmezana
Na zagrijani maslac dodajte sitno sjeckanu gorgonzolu, ementaler i trapist, te mješajte sve dok se ne otopi. Otopljenoj smjesi postepeno dodajte vrhnje dok se sve ne sjedini u jednu masu. Kada umak bude kremastog oblika, lagano mu dodajte naribani parmezan i začine po želji. Preporučujemo Vam da uz ovaj umak koristite bosiljak ili origano.
Čestitamo, Vaša tjestenina će imati novi, čaroban okus, obogaćen umakom od 4 vrste sira koji se koristi u najluksuznijim restoranima širom planete.
Dobar tek!
Foto: http://www.recepti24.com