Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Ukusan i zdrav roštilj!

Ko još ne voli roštiljati?! To je sjajan način da okupite porodicu i prijatelje, uživate u svježem zraku i toplom vremenu, naravno i da pojedete koji ukusan zalogaj. Nažalost, mnoge tradicionalne poslastice s roštilja sadrže puno soli, ugljikohidrata i masti koje loše utičuna kardiovaskularni sistem. 

Prehrana bogata navedenim sastojcima doprinosi pojavi srčanih bolesti, pretilosti i drugih zdravstvenih problema. Sasvim je u redu uživati u ovim poslasticama s vremena na vrijeme, ali ako ste od onih koji pripremaju roštilj svakog vikenda, možda biste u jelovnik trebali unijeti neke izmjene! Donosimo vam nekoliko načina kako pripremiti zdravije roštilje.


Izaberite bijelo meso

Crveno meso bogatije je zasićenim (nezdravim) mastima u usporedbi s bijelim pa su pileća ili pureća prsa dobar izbor, odlučite se za njih umjesto pljeskavica.

Eksperimentišite vegetarijanskim jelima

Vegetarijanski hamburgeri odlična su zamjena za meso. U potpunosti mogu zamijeniti hamburgere ili pljeskavice, a ako ih jedete u organizam unosite i dobru dozu povrća. Okus povrća neće biti previše dominantan pa ćete uz njih jesti još povrća u salatama.


Pažljivo birajte priloge

Nisu svi prilozi isti. Jedna supena kašika majoneze ima oko 100 kalorija, što je jako puno u usporedbi na primjer sa senfom. Jedna supena kašika senfa ima samo 15 kalorija. Znate šta vam slijedi - smanjite unos kalorija izborom manje masnih umaka i preljeva na bazi senfa, a kupovni kečap zamijenite domaćim i nastavite uživati u divnom roštilju.


Voće pečeno na roštilju

Da li ste spremni za prave eksperimente? Sočne i osvježavajuće breskve su pravi izbor za eksperimentisanje. Pečene na roštilju, breskve mogu biti vaš novi favorit koji je uz to prepun hranljivih sastojaka. Ananas je također veoma ukusan ukoliko ga grilate. Grilane breskve možete preliti s malo grčkog jogurta koji je odličan izvor kalcija i proteina.


Tofu ćevapi

Tofu vam je poznat kao vegetarijanska alternativa crvenom mesu, pa ako želite probati nešto novo - meso u ćevapima zamijenite tofuom. Smjesu slobodno začinite mljevenom, slatkom paprikom i ostalim začinima tipičnim za ćevape.


Odlučite se za zdravije grickalice

Čips od krompira znatno je popularan, ali ne i pretjerano zdrava grickalica. Ako tražite nešto što će vam zavarati nepce dok čekate da se ispeče roštilj, izaberite grickalice od drugog svježeg ili lagano termički obrađenog povrća poput mrkve, celera ili brokule koje možete umočiti u humus ili pak odaberite tortilja čips uz domaći sos od rajčica.

Umjereno s desertima

Nakon roštilja obično slijedi mnogo deserata, no u njima treba uživati umjereno. Nemojte uzimati malo jednog pa malog drugog, već se odlučite samo za jedan u kojem ćete zaista uživati. Uživajte u njemu i u vremenu koje provodite s porodicom i prijateljima, hrana je tu samo ''pomagač'' za druženje.