Šta učiniti kada ručak zagori?
Čak i najiskusnijim domaćicama se može desiti da im ručak zagori. Jasno je da se uvijek iznerviramo i paničarimo, ali nema potrebe. Ipak, postoji način da pripremljeno jelo ne završi u kanti za smeće.
Grešku možete sakriti tako što ćete hranu bez miješanja brzo presuti u drugu šerpu, lonac i pokriti mokrom krpom. Nakon nekoliko minuta krpu zamijenite drugom mokrom krpom, jer ona izvlači miris zagorjele hrane.
Ukoliko pečete meso, pa je sos zagorio i postao crn, onda izvadite meso, odlijete zagorjeli sos i nalijete supu ili prokuhalu vodu sa suhim začinima. U to vratite meso.
Da mlijeko ne bi zagorjelo, u posudu prije kuhanja potrebno je prvo dodati samo nekoliko kašika vode.
Sad ono najgore - kako ukloniti ostatke zagorjele hrane?! Vrlo jednostavno. Sipate vodu i dodate kašiku soli, te stavite da to prokuha. Nakon kuhanja, prospite i brzo prelijte hladnom vodom.
Jedan od domaćih recepata čišćenja zagorjelih pećnica: U toplu pećnicu pospite šaku soli i zatvorite je dok se ne ohladi. Nakon toga je samo izribate.