Šta nam boje povrća i voća govore?
Dnevno nam je potrebno barem 5 do 9 šoljica povrća i voća za dobro zdravlje.Svako povrće i voće ima svoju boju, a šta nam te boje zapravo govore - pročitajte u nastavku.
Zbog čega je važno jesti voće i povrće različitih boja? Zbog toga što svako povrće i voće ima jedinstvena svojstva i dokazalo se kako su kombinacije tih različitih boja veoma važne za ljudsko zdravlje.
Donosimo vam popis boja voća i povrća te njihovu ulogu u vašem zdravlju...
#1 Crvena
Crvena hrana sadrži likopen koji pomaže tijelu da se riješi štetnih slobodnih radikala, da se štiti od raka prostate, kao i od bolesti srca i pluća.
Prepuna je antioksidansa koji štite od bolesti srca sprečavajući pretjerano zgrušavanje u krvi, a isto tako ona u tijelu odgađa proces starenja stanica.
Crveno povrće: rajčice, cikla, rotkvice, crveno zelje, crvena paprika, rabarbara....
Crveno voće: trešnje, brusnice, ružičasti grejpfrut, crveno grožđe, nar, jagode, crvene jabuke, lubenica, maline
#2 Narandžasta i žuta
Narandžasta i žuta hrana sadrže alfa karoten koji štiti od raka, no ona sadrži i beta karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A i štiti kožu od utjecaja slobodnih radikala.
Beta karoten je dobar i za čuvanje vida, osobito noćnog.
Narandžasto i žuto povrće : batat, mrkva, žuta paprika, kukuruz, žuti paradajz, žute tikvice....
Narandžasto i žuto voće: žute jabuke, marelice, nektarine, dinja, grejpfrut, limun, narandže, mango, nektarine, mandarine, papaja, kruške, ananas...
#3 Zelena
Zelena hrana sadrži hemikalije koje čuvaju tijelo od raka inhibirajući kancerogene tvari.
Klorofil je važan jer pročišćava tijelo, a zelena hrana isto tako sadrži mnogo kalcija i različitih minerala.
Zeleno povrće: sve vrste zelenog lisnatog povrća (zelena salata, matovilac, rikula, špinat, zelje...), artičoke, šparoge, mahune, brokula, krastavci, kelj, kelj pupčar, mladi luk, grašak, tikvice....
Zeleno voće: zelene jabuke, avokado, limete, kivi...
#4 Plava, indigo i ljubičasta
Plava, indigo i ljubičasta hrana sadrži antocijanine koji ne samo da hranu daju boju već i snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju zdravlje srca
Plavo, indigo i ljubičasto voće: borovnice, kupine, šljive – svježe i suhe, smokve...
Plavo, indigo i ljubičasto povrće: patlidžan
#5 Bijela
Iako je ovo monokromatska boja, u hrani ona sadrži organske spojeve, kao što je alicin, koji imaju antitumorsko djelovanje (sprečavanje rasta i pojave tumora).
Bijela hrana sadrži i druge antioksidanse važne za zdravlje kao što su flavanoidi, a mnogo bijele hrane sadrži i kalij.
Bijelo povrće: luk, češnjak, karfiol, bijela rotkva, krumpir, gljive,, đumbir...
Bijelo voće: banana, bijelo grožđe...