Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Spremni provoditi manje vremena u kuhinji?

Proljeće je stiglo, dani su topliji i ljepši i posljednja stvar koju želite je da svoja popodneva potrošite provodeći ih u kuhinji – ali sa druge strane, Vaša porodica i Vi morate nešto jesti, zar ne? Pa da, istina, ali vjerovatno možete jednostavno pripremati obroke brže i tako će Vam ostati više vremena da uživate u prelijepom proljetnom vremenu. A mi ćemo Vam pokazati i kako u 6 lakih koraka!

Iskoristite „višak“ vremena

Većina nas kuha u popodnevnim satima, kada stignemo kući poslije posla – ali to je obično i jedino slobodno vrijeme koje imamo tokom radne sedmice. Potrošiti ga na kuhanje i ne zvuči baš kao najbolja ideja, zar ne?

Pronađite vrijeme koje Vam je zaista „višak“ i kuhajte tada. Možda imate slobodno popodne, možda Vam je utorak lakši dan na poslu u toku sedmice i tada možete da priuštite sebi da izađete sa posla ranije, možda su najavili kišni vikend, a možda se i probudite dva sata ranije nego obično. Kada god da nađete to vrijeme, iskoriste ga za pripremanje obroka unaprijed i sačuvajte ta slobodna, sunčana popodneva za nešto bolje.

Pripremite pozamašnu zalihu namirnica

Kuhanje traži dosta vremena, ali kupovina sastojaka je još veća muka. Ukoliko morate da odete u prodavnicu da biste kupili namirnice svaki put prije nego što počnete da kuhate, to će Vam oduzeti dosta dragocijenog vremena, koje biste ljepše mogli provesti napolju. I zato je uvijek bitno da imate frižider pun namirnica, ostavu i zamrzivač.

Ne ide Vam se u veće nabavke? Jednostavno poručite namirnice preko interneta i neka Vam ih dostave – to će Vam još više uštedijeti na dragocijenom vremenu.

Zaboravite na sjeckanje, guljenje i sitnjenje

Naravno, neke namirnice zahtijevaju fino sjeckanje i pažljivo guljenje – ali većina ne. I da, bitno je praktikovati ove vještine, ali to možete raditi onda kada imate višak vremena na raspolaganju, kao onda kada ste na odmoru.

Za sada, usredočite se na to da ograničite vrijeme provedeno u kuhinji koliko je god to moguće, što takođe znači i sjeckanje hrane na krupnije komadiće umjesto sitnijih i pranje povrća i voća i njihovo „četkanje“ umesto ljuštenja ili guljenja. Trebaće Vam neko vrijeme da se naviknete na ovo, a naročito Vašoj djeci ukoliko su probirljiva, ali dugoročno, uštedit ćete sebi mnogo, mnogo vremena.

Uvijek kuhajte duplo

Kuhate samo za sebe? Pripremite obrok za dvoje! Pravite obrok za porodicu ili četvoro? Što ne biste napravili obrok za 8 ljudi? Na taj način, jednostavno se možete osloniti na ostatke obroka kao osnovu za sutrašnji ručak ili večeru – mudro, zar ne?

Imajte na umu da obroci mogu imati sasvim drugačiji ukus ukoliko iskoristite neke druge sastojke. Na primjer, možete pripremiti grilovana pileća prsa prvog dana, potom ih isjeckati na zalogaje srednje veličine, dodati im sos i poslužiti ih u okviru paste. Ukusno i jednostavno za pripremu – a osigurat će Vam i sat-dva slobodnog vremena koje možete iskoristiti za nešto što zaista želite da radite.

Budite kreativna kuharica

Oslanjanje na recepte je sjajan način da se pripreme ukusni obroci, ali to takođe oduzima i dosta vremena. Nema apsolutno ničeg lošeg u tome što ćete se osloniti na recept kada prvi put pripremate neko jelo, naročito ako imate dosta vremena, ali kada kuhate u žurbi, bolje je osloniti se na maštu.

Uzmite sve stvari za koje Vam se čini da bi se mogle slagati odlično u jelu i osmislite nešto u letu. Krenite uzdržano (ne želite da morate sve iznova da počnete pripremati zato što ste pripremili nešto nejestivo), a potom se s vremenom drznite na hrabrije poteze, kako budete razvili šesto čulo za ukusne kombinacije. Vjerovatno ćete tako otkriti popriličan broj potpuno Vaših jela – i iznenada ćete imati i mnogo više vremena koje možete provesti na svježem proljetnom zraku!

Oslonite se na zamrzivač

Ne radite ništa posebno ovog vikenda? Sjajno, onda imate vremena da skuhate nekoliko šerpi pilećeg sataraša, sos za pastu i rižoto i da ih zamrznete za neko vrijeme kada jednostavno nemate vremena ili energije da kuhate. Oni će i dalje biti ukusni, domaći obroci, ali obroci koji su gotovi za samo par minuta.

I kada Vam ništa drugo ne može pomoći: uvijek držite smrznutu pizzu u zamrzivaču. To možda i nije najzdraviji izbor, ali ponekad jednostavno morate da se odreknete zdravije hrane i da uživate u svemu drugom što Vam u ovom slučaju proljeće nudi!