Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Sjajan ručak za malo novca

Kratki ste sa novcem, a ne želite da se odreknete dobre hrane?

Kratki ste sa novcem, a ne želite da se odreknete dobre hrane?

Svima nam se desi da smo malo kratki sa novcem pri kraju mjeseca, a ne želimo da se odreknemo dobre hrane. I ne morate! Važno je da vodite računa o sastojcima, a ključ uspjeha je u pravim začinima.

Pročitajte kako da napravite savršeno ukusan obrok za malo novca.

Mladi krompiri sa mladim sirom

Kada nemate mnogo toga u frižideru, a želite da napravite sit obrok, pripremite mlade krompire sa mladim sirom i začinskim biljem.

Sastojci:

  • 500 g mladog krompira
  • 500 g mladog sira
  • 125 ml pavlake
  • so
  • biber
  • ½ kašike isjeckanog peršuna
  • ½ kašike isjeckane mirođije
  • ½ kašike isjeckanog bosiljka

Priprema:

  • Pomešajte sir i pavlaku, dok ne dobiju kremastu strukturu. Začinite ih solju i biberom.
  • Operite i osušite začinsko bilje, a zatim ga sitno isjeckajte. Dodajte ga siru i ostavite da odstoji najmanje 20 minuta kako bi se svi ukusi lijepo sjedinili. Dodajte još malo soli i bibera.
  • Operite mlade krompire i kuhajte ih 20-tak minuta. Kada su krompiri kuhani, poslužite ih uz sir sa začinskim biljem.

Špagete od špinata sa čilijem

Ukoliko volite italijansku kuhinju sa mrvom egzotike, ovo je idealan recept za Vas.

Sastojci:

  • 500g špinata
  • 500g špageta
  • malo maslinovog ulja
  • so, biber
  • 2.5 dl vode
  • 2 kašičice susama
  • par listova sremuša
  • čili papričica
  • sušeni paradajz

Priprema:

  • Očistite špinat, isperite ga i osušite. Uradite isto sa čili papričicom i iseckajte ih. Sitno naseckajte sremuš (divlji bijeli luk).
  • Skuhajte špagete.
  • Zagrijte ulje u tavi i dodajte sitno isjeckanu čili papričicu i sremuš i kratko ih propržite. Dodajte sjemenke susama i pržite još 2 minuta. Dodajte špinat.
  • Isperite špagete hladnom vodom i dobro ih ocjedite.
  • Ubacite ih u tavu i izmješajte sa ostalim sastojcima. Dodajte so i biber. Pospite sušenim paradajzom.

Vegetarijanska tava sa pirinčem

Brz i lagan ručak, koji se može pretvoriti u pravi specijalitet ukoliko dodate soja sos.

Sastojci:

  • 50 g pirinča
  • so
  • biber
  • 1 luk
  • ½ vrećice kineskog miksa
  • 1 kašika putera
  • 2 kašika pečenih badema
  • 1 kašika soja sosa

Priprema:

  • Skuhajte pirinač u slanoj vodi. Isjeckajte luk. Odmrznite povrće.
  • Zagrijte puter u tavi i propržite luk dok ne poprimi zlatno-žutu boju. Dodajte ostalo povrće i poklopite. Pržite oko 10 minuta. Na kraju, dodajte bademe.
  • Dodajte obareni pirinač u povrće, so, biber i soja sos. Sve dobro izmješajte i poslužite.