Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Savršen ukus hrane svaki put uz efekat plavog kamena!

Ukoliko provodite dosta vremena u kuhinji, brzo se možete zasititi kuhanja, zar ne? Tačno, ali ukoliko biste pratili svjetske trendove , stvari bi mogle postati mnogo uzbudljivije.  Efekat plavog kamena je u enormnom porastu u Italiji, a mi bismo željeli da Vas upoznamo sa ovim trendom.

 

Šta je to kuhanje sa efektom plavog kamena?

Kuhanje na kamenoj podlozi  je jedna od najzanimljivijih kulinarskih tehnika, koja donosi spektakularne rezultate kada su u pitanju ukus i izgled same hrane. Kamena podloga  je velika, ravna površina sa blago grubom površinom. Dok kuhate cijela podloga za kuhanje se zagrijava, što pospješuje  da se toplota ravnomjerno raspoređuje po posudi i samim tim omogućava savršeno pripremljenu hranu. Mnogi kuhari koriste kamenu podlogu za kuhanje hljeba, pizze, kolača ili mesa i mnogobrojna jela.

Sjajna- ali zašto toliko komplikovana?

Kuhanje na kamenoj podlozi je odlična tehnika, ali ponekad može biti komplikovana. Ukoliko hranu pripremate na zagrijanom kamenju, morate ga prilagoditi dimenzijama Vaše peći, što i nije tako jednostavno. O čišćenju da ne pričamo! Mnogi kuhari su bili prilično oduševljeni kada je ova tehnika u pitanju, ali su jako brzo odustali od toga, jer jednostavno bilo previše posla.

Efekat plavog kamena

Efekat plavog kamena ima sve pogodnosti kuhanja na kamenoj podlozi, ali niti jedan nedostatak koji ova tehnika inače posjeduje. Efekat plavog kamena je zapravo premaz same površine posuđa koji poboljšava kuhanje a pritom ne otežava ni na jedan način i ne čini kuhanje komplikovanim. Vrlo je jednostavno i efektno, a finalni rezultat je jaaako ukusan !

Koje su prednosti efekta plavog kamena?

Ova tehnika ima mnogobrojne prednosti, tako da je popularna i danas kao što je bila i prije mnogo, mnogo godina. Lakoća spremanja obroka i brzina kojom se jelo kuha, su razlog zašto je ova tehnika trenutno omiljena među svjetskim kuharima.

Kamen ne reaguje

Današnji proizvođači posuđa koriste sastojke koji su štetni po Vaše zdravlje, ovo posuđe je u potpunosti od prirodnih matterijala koji nisu štetni. Materijali poput aluminijuma i bakra otpuštaju metale tokom kuhanja koji su štetni za vaš organizam, a kvare ukus hrane. Ukoliko želite najbolje i najzdravije za Vas i Vašu porodicu, ovo posuđe je najbolji odabir.

Kamen omogućava bolji način kuhanja

Kamen je odličan kada je u pitanju održavanje temperature i ravnomjerno raspoređivanje iste, a to je razlog zašto je hrana savršeno skuhana. Ovaj podatak je posebno važan, kada se radi o hrani koja je osjetljiva i mora se pravilno skuhati, kao što je biftek ili druga vrsta mesa. Izvana će biti prelijepa smeđa boja, dok će iznutra biti savršeno obrađeno.

Kamen je izuzetno izdržljiv

Koja je najizdržljivija stvar koju možete da zamislite? To je vjerovatno kamen! Teško ga je uništiti, to se odnosi i na posuđe sa efektom plavog kamena, gotovo je neuništivo. Godinama ćete moći koristiti posuđe koje će čak podnijeti i sve nezgode koje se dešavaju inače u kuhinji. Posuđe je također otporno na sve temperature, tako da možete kuhati, peći ili pržiti i na maksimalnoj temperaturi i ne brinite da li će to Vaše posuđe moći podnijeti.

Kamen ima neljepljiva svojstva

Lijepljenje hrane za tave i šerpe je vjerovatno najgora stvar koja Vam se može desiti u kuhinji. Pored toga što je jako neugodno iskustvo, može pokvariti i ukus hrane koju spremate, a količina ulja koju morate koristiti u ovom posuđu je izuzetno nezdrava za Vaš organizam. Ovakve stvari zaboravite kada je ovo posuđe u pitanju i uživajte u kuhanju jer se ništa neće zalijepiti, a ukus hrane će biti fantastičan.  Da li ste spremni da isprobate novi trend u Vašoj kuhinji?