Salate koje do sada niste pravili
Otkrivamo recepte za salate koje su idealan dodatak svim jelima. oduševite goste, uživajte u ukusu svježeg povrća kombiniranog sa ostalim namirnicama.
Originalna Cezar salata
Dresing za dvoje
- oko 4 kašike majoneza
- malo limunovog soka
- 1 kašika senfa
- 3 manja inćuna – mada i sa sardinama ima odličan ukus
- malo maslinovog ulja
- 2 komada bijelog luka
- So i biber
- oko 2-3 kašike jogurta (opciono)
Oljuštite bijeli luk i stavite u veliku posudu za salatu. Istrljajte lukom cijelu posudu dok ne počne da se raspada i bacite dijelove. Za ovu salatu dovoljno je samo malo ulja bijelog luka koje ostane u činiji.
U istoj činiji izgnječite viljuskom inćune (ili sardine) što sitnije, dodajte majonez, senf i sok limuna, dodajte vrlo malo soli i biber i dobro umutite. Gustu masu koju ste dobili, malo razblažite maslinovim uljem i po želji – ako hoćete laganiji i rjeđi preliv dodajte i jogurt. Ne treba pretjerivati sa količinama ulja i jogurta jer Cezar dressing treba da bude gust.
Grčka salata s tjesteninom
Sastojci:
- 200 g tjestenine,
- limenka tunjevine,
- 15 minirajčica,
- rvena paprika,
- zelena paprika,
- ljubičasti luk,
- 10-15 crnih maslina,
- 50 ml maslinova ulja,
- 50 ml limunova soka,
- peršin, origano,
- režanj češnjaka,
- sol, papar,
- mrvljeni feta-sir
Priprema: Tjesteninu skuhajte i ohladite. Tunjevinu ocijedite, rajčice prerežite napola, a paprike i luk sitno narežite. Sve stavite u zdjelu, dodajte nekoliko crnih maslina, peršina, origana, češnjaka i mrvljene fete. Začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, posolite i popaprite pa promiješajte.
Izdašna salata sa začinskim biljem
Sastojci:
- 400 g tjestenine,
- 200 g fete,
- 1/2 glavice salate kristalke ili glavica manje salate (npr., rimske ili eskariol),
- 4 rajčice,
- 1/2 krastavca narezana na ploške,
- 12 crnih maslina bez košpica,
- 2 kašike nasjeckana svježeg bilja (origano, peršin, metvica, bosiljak);
Preljev:
- 6 maslinova ulja,
- 2 žlice limunova soka,
- česanj bijelog luka, šećer, sol, papar
Priprema: Skuhajte tjesteninu. Napravite preljev tako da u Clarity sjeckalici umutite ulje, limunov sok, češnjak, šećer, sol i papar. Stavite sa strane.
Nasjeckajte povrće i umiješajte preljev. Pospite maslinama i nasjeckanim biljem.