Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Šta uraditi ako je meso žilavo, riža prekuhana ili jelo preslano?

Sigurno ste se susreli sa nekim od navedenih problema dok ste pripremali obroke. Ko radi taj i griješi, zar ne? Međutim, i za ove stvari postoje rješenja, koja su vrlo praktična i što je najvažnije, djelotvorna.

Sigurno ste se susreli sa nekim od navedenih problema dok ste pripremali obroke. Ko radi taj i griješi, zar ne? Međutim, i za ove stvari postoje rješenja, koja su vrlo praktična i što je najvažnije, djelotvorna.

Žilavo meso

Uzrok: Meso ste pekli predugo ili je temperatura bila previsoka.

Rješenje: Kad vam se dogodi da prepečete meso, možete ga samljeti kako biste proširili izbor svojih mogućnosti. Ubacite tako samljeveno meso u tortilje i pomješajte ga s umakom.

Najlakši način da izbjegnete ovakve probleme jeste upotreba termometra za pečenje. Ne procjenjujte vrijeme pečenja samo po izgledu mesa. Izgled vara!

Prekuhana riža

Uzrok: Upotrijebili ste previše tečnosti

Rješenje: Iskoristite tu rižu za nešto drugo. Možete je čak rasporediti na pleh i staviti u frižider kako bi se skrob malo zgusnuo. Sutra je možete iskoristiti kao dodatak supi ili je možete kratko propržiti s povrćem.

Sljedeći put pripazite na količinu vode - vode treba biti tek centimetar i po više nego riže.

Jelo je preslano

Uzrok: Niste probali jelo dok ste kuhali

Rješenje: Ako vam je jelo preslano zbog toga što se umak previše zgusnuo, najjednostavnije je dodati još malo vode. Drugo rješenje je da dodate malo kiseline, a to dobro funkcioniše kad je riječ o prženju. Nekoliko kapi limunovog soka može ublažiti slanost. Međutim, pripazite da ne pretjerate pa da jelo na kraju ne bude i preslano i prekiselo.

Kako biste izbjegli ovaj problem ubuduće, uvijek probajte jelo tokom pripreme. Ne morate se uvijek pouzdati u ono što piše u receptu, već se vodite svojim osjećajem i ukusom.

Kad kuhate sa slanim sastojcima poput kapara, maslina ili sudžuke, budite oprezni s količinom soli koju dodajete.