Šta uraditi ako je meso žilavo, riža prekuhana ili jelo preslano?
Sigurno ste se susreli sa nekim od navedenih problema dok ste pripremali obroke. Ko radi taj i griješi, zar ne? Međutim, i za ove stvari postoje rješenja, koja su vrlo praktična i što je najvažnije, djelotvorna.
Sigurno ste se susreli sa nekim od navedenih problema dok ste pripremali obroke. Ko radi taj i griješi, zar ne? Međutim, i za ove stvari postoje rješenja, koja su vrlo praktična i što je najvažnije, djelotvorna.
Žilavo meso
Uzrok: Meso ste pekli predugo ili je temperatura bila previsoka.
Rješenje: Kad vam se dogodi da prepečete meso, možete ga samljeti kako biste proširili izbor svojih mogućnosti. Ubacite tako samljeveno meso u tortilje i pomješajte ga s umakom.
Najlakši način da izbjegnete ovakve probleme jeste upotreba termometra za pečenje. Ne procjenjujte vrijeme pečenja samo po izgledu mesa. Izgled vara!
Prekuhana riža
Uzrok: Upotrijebili ste previše tečnosti
Rješenje: Iskoristite tu rižu za nešto drugo. Možete je čak rasporediti na pleh i staviti u frižider kako bi se skrob malo zgusnuo. Sutra je možete iskoristiti kao dodatak supi ili je možete kratko propržiti s povrćem.
Sljedeći put pripazite na količinu vode - vode treba biti tek centimetar i po više nego riže.
Jelo je preslano
Uzrok: Niste probali jelo dok ste kuhali
Rješenje: Ako vam je jelo preslano zbog toga što se umak previše zgusnuo, najjednostavnije je dodati još malo vode. Drugo rješenje je da dodate malo kiseline, a to dobro funkcioniše kad je riječ o prženju. Nekoliko kapi limunovog soka može ublažiti slanost. Međutim, pripazite da ne pretjerate pa da jelo na kraju ne bude i preslano i prekiselo.
Kako biste izbjegli ovaj problem ubuduće, uvijek probajte jelo tokom pripreme. Ne morate se uvijek pouzdati u ono što piše u receptu, već se vodite svojim osjećajem i ukusom.
Kad kuhate sa slanim sastojcima poput kapara, maslina ili sudžuke, budite oprezni s količinom soli koju dodajete.