Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Proljetna ishrana

Proljeće uvijek želimo dočekati spremni, bez suvišnih kilograma, nabijeni snagom. Ipak, na kraju zime organizmu šteti dijeta koja ga dodatno slabi izgladnjivanjem. Umjesto toga, tijelu treba pomoći da se oslobodi štetnih sastojaka i pokojeg suvišnog kilograma nakupljenog u toku hladnih dana, a za to je najbolja dijeta koja nam vraća energiju i pomaže da pročistimo organizam.

Marelice – Marelice su odličan način da zadovoljite vašu želju za slatkim. Pune karotenoida i fitonutrijenata koji nude velike količine antioksidansa. Pored toga, sadrže likopen i beta-karoten, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Osim što održava zdravlje očiju, vitamin A smanjuje naslage plaka na arterijama i štiti srce.

Grašak – Uzbudljivo proljetno povrće koje nudi veliko zdravstveno dobro. Odličan izvor vitamina A i C. Mladi grašak možete jesti i sirov. Ako ga ipak želite skuhati, nemojte pretjerati, jer dugim kuhanjem uništavate vrijedne vitamine.

Bosiljak – Zbog svog snažnog okusa, omiljen je sastojak talijanskih jela i umaka za tjesteninu, ali i ukusan dodatak brojnim salatama. Sadrži vitamin A i jedinstvenu smjesu flavonoida, koji pomažu zaštititi ćelijsku strukturu i hromosome od zračenja i oksidativne štete.

Šparoge – Nisu samo božanstveno sočne, nego su i dobre za vaše zdravlje. Šparoge su izvrstan izvor folne kiseline, koja je važna za zdravlje srca i mozga. Iako je folna kiselina (vitamin B9) prisutna u mnogim namirnicama, njen je manjak vrlo čest. Jedna šoljica šparoga osigurava 67 posto dnevne preporučene količine folne kiseline.

Blitva – Blitva je nesumnjivo jedno od najhranjivijih povrća. Ima visok udio vitamina A i E, koji su vrlo djelotvorni antioksidansi. Sadrži i brojne druge vitamine, minerale i vlakna. Bogata je flavonoidima kao što su antocijanini i karotenoidi, koji pružaju zaštitu od slobodnih radikala.

Špinat – Špinat je pun hranjivih materija. Bogat je vitaminima A, C, K, B9, željezom, magnezijem i kalijem. Da biste od njega izvukli najviše koristi, jedite ga svježeg i sirovog. Zamijenite li zelenu salatu špinatom, dodatno ćete se nakrcati vitaminima.  Možete ga koristiti i kao jedan od sastojaka zelenog kašastog soka.

Komorač – Manje poznat član povrtne porodice, komorač izgledom nalikuje na stabljiku celera, ali ima okus po sladiću. Bogat je vitaminom C, kalijem i vlaknima. Razrežite glavice napola pa ih jedite sirove, skuhajte na pari ili zapecite.

Citrusni plodovi – Narandža, limun, limeta, mandarina i grejp su zlatni rudnici C vitamina, čija je uloga u podizanju imuniteta i vitalnosti dokazana u istraživanjima. Svakodnevno konzumirajte najmanje jednu porciju ovih plodova. To može biti jedna cijela narandža, jedan cijeli grejp ili dvije mandarine. Kao porcija računa se i sok od cijele naranče, grejpa ili limuna.

Orašasti plodovi – Ako ste izloženi povećanom mentalnom stresu, preporučujemo da dnevno jedete pet do deset  badema, oraha ili lješnjaka. Izuzetno su bogati hranjivim materijama, posebno esencijalnim masnim kiselinama omega-3 i omega-6.

Žitarice – Vaša bi proljetna ishrana trebala uključivati integralne žitarice. Osobito je korisna kaša od kukuruza (non-GMO), ječma, raži, heljde i  pšeničnih klica. One sadrže sve nutrijente nužne za živčani sustav, koji je u proljeće iscrpljen i nestabilan.

Energetski napitak od citrusnog voća – Ako ste iscrpljeni, dobro će vam doći voćno energetsko piće. Napravite napitak od soka limuna, narandže, grejpa i tople vode u jednakim omjerima. U to dodajte dvije kašičice meda. Svakodnevno ispijanje ispunit će vas vitaminom C, vratiti vam snagu i podići raspoloženje.

Zeleni kašasti sokovi – Ne zaboravite svako jutro popiti vaš zeleni kašasti sok  koji daje bogatstvo energije i  zdravlja.

Obilje tekućine – U proljeće morate činiti sve da biste olakšali apsorpciju hranjivih materija i oslobodili tijelo od toksina prikupljenih tokom zime. Pomozite si ispijanjem dvije do tri litre tekućine dnevno, što uključuje vodu, sokove od svježe iscijeđenog voća i vitaminske napitke.

Mrkva – Dobra stara mrkva izvrsno je povrće, koje neizostavno morate unijeti u prehranu. Sadrži vitamine A, C i vlakna, a možete je jesti sirovu ili kuhanu.

Zelena salata – Kad govorimo o povrtnim salatama, nisu sve jednake. Zelena je salata poznata po velikoj količini vitamina C i beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Takođe, zelena je salata jedno od rijetkih povrća koje posjeduju značajne količine hroma – minerala koji reguliše nivo šećera u krvi.