Praktični savjeti o namirnicama
Sve namirnice je potrebno koristiti na pravi način. Mi donosimo osnovne savjete o tome.
Sosovi
Kao što je sarma uvijek ukusnija dan nakon kuhanja, tako i sosovi, poput bolonjeze i pasta, više prijaju"odleže" li u frižideru preko noći. Isparavanjem tečnosti intenzivira se ukus sosa na bazi paradajza, a aroma začina postaje "jača".
Ljute papričice
Nekoliko ljutih papričica u posudi u kojoj držite rižu sprijeečit će nepoželjne "goste", poput moljaca ili žižaka, ali i lepljenje tokom kuhanja.
Parmezan
Dodajete li umaku parmezan, pustite da se sir "oznoji" na sobnoj temperaturi pa ga obrišite papirnom salvetom, i tek ga onda koristite, jer gubitkom masnoće aroma postaje intenzivnija.
Majoneza
Pripremate li sendvič s pršutom ili salamom, ukus majoneza ublažite dodavanjem kašičice mlijeka ili pavlake. Isti učinak postići ćete dodavanjem sosa od paradajza, senfa ili sitno rendane šargarepe ili celera.
Kuhana jaja
Tvrdo kuvano jaje sendvič će pretvoriti u specijalitet, a da se ne bi raspalo, nož kojim ćete sjeći jaje prethodno pokvasite toplom vodom. Tokom sječenja kuhanih jaja nožem izrežite prvo sredinu, a zatim jaje iseckajte prema kraju. Tako ćete ga isjeći ravnomero i bez pucanja.
Stari hljeb
Želite li da danas preskočite kuhanje, a niste stigli da skoknete do prodavnice po svjež hljeb, ugrijte stari u mikrovalnoj sa šoljicom vode, jer će ga vlaga omekšati.
Jabuke
Jabuke ubrzavaju proces zrenja, zato ih držite podalje od krompira, jer eten, koji ispuštaju, može da izazove truljenje i klijanje krompira i nekog drugog povrća. Zato ih uvijek držite u plastičnoj kesi.
Glive
Pranje svežih gljiva moglo bi da uništiti njihov ukus jer upijaju suvišne vlage, zato ih očistite četkicom ili nečistoću sastružite nožem.