Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Pekmez koji morate probati!

Da biste uživali u domaćem pekmezu ne morate provesti sate i sate u kuhanju. Mi Vam upravo otrkivamo brz i jednostavan način da uživate u omiljenim ukusima.

Pekmez je tradicionalna voćna poslastica u Bosni i Hercegovini i zemljama Balkana koja spada u zimnicu, i koja se za razliku od džema ili marmelade. Tajna pekmez je mogućnost pripreme sa ili bez dodatka šećera. Dobije se dužim kuhanjem jako sazrijelog voća, a često ga se unaprijed usitni. Ukoliko se pravi sa šećerom, on se često prvo prokuha sa malo vode, pa se u to dodaje pripremljeno voće. Zbog opasnosti od kvarenja, uobičajeno je dodavanje nekog sredstva za konzerviranje.

Poznato nam je da rijetko ko može odoljeti ovoj divnoj poslastici, ali nam je mukotrpan proces nastajanja. Sati i sati provedeni pored šerpe predstavljaju pravu prepreku u uživanju u ovoj poslastici. No, to sada možemo ostaviti po strani i ove dane proljeća uljepšati uz palačinke i divne ukuse pekmeza od jagoda. Za samo 10 minuta pripremite domaći pekmez od jagoda. 

Da, dobro ste pročitali - za samo 10 minuta. Ova fina poslastiva može se napraviti i u mikrovalnoj pećnici za desetak minuta. Iskoristite prve jagode i uživajte u ukusnim palačincima.

Proljetni pekmez

Sezona je jagoda, a osim u svježem izdanju, ove crvene slatkice neodoljive su i u pekmezu. Donosimo recept za domaći pekmez od jagoda koji ne sadrži konzervanse, a toliko ga je lako napraviti da će uspjeti i početnicima u kuhinji.

Potrebno:

  • 400 grama očišćenih jagoda 
  • 50 grama šećera 
  • 2 kašike limunovog soka 
  • korica jednog limuna 

Priprema:

  1. U vatrostalnoj posudi pomiješajte oprane i očišćene jagode nasjeckane na komadiće, šećer, limunov sok i koricu. Pustite da jagode otpuste svoje sokove barem 15 minuta, ali možete ostaviti i u frižideru preko noći. 
  2. Stavite smjesu u mikrovalnu pećnicu na 5 minuta. Izvadite iz mikrovalne pećnice i promiješajte, pa vratite u mikrovalnu na još pet minuta. 
  3. Poslužite uz palačinke ili tost. Uživajte!

Znamo da neki vole džem, pekmez i marmeladu jesi same, kašičicom, a najgore jer se zaustave tek kada vide dno tegle. Zato se taj način konzumiranja ne preporučuje ukoliko vodite računa o vitkom zdravlju i stasu. :)