Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Otkrivamo: Kako napraviti savršen dresing za salatu

Čak i ako niste veliki chef u kuhinji, ništa ne može poći po zlu i spriječiti vas da napravite ukusan dresing za salatu.

Dresing za salatu

Čak i ako niste veliki chef u kuhinji, ništa ne može poći po zlu i spriječiti vas da napravite ukusan dresing za salatu.

Osnovni sastojci za svaki dresing su ulje, ocat ili limunov sok, sol i biber. Od ulja možete birati bilo koje, poput maslinovog ili suncokretovog.  S vremenom ćete količine prilagoditi svome ukusu, ali za početak neka omjer ulja i octa bude 3 naprema 1, savjetuje Huffington Post. Uz osnovne sastojke uvijek možete dodati malo senfa, svježih začina, češnjaka ili pak jogurta. 

Pravite li dresing prvi put, najprije u zdjelu stavite ocat ili limunov sok pa dodajte sol i biber. Dobro promiješajte i zatim dodajte tri puta više ulja. Dresing probajte prije nego ga prelijete po salati i dodajte začina po potrebi.

Dresing na naš način

Sastojci:

  • 2 režnja bijelog luka
  • 2 komadića đumbira
  • sok jednog limuna
  • ½ šoljice maslinovog ulja

Priprema: 

Sitno nasjeckajte bijeli luk i naribajte đumbir na što sitnijem situ, stavite ih u staklenu zdjelicu i dodajte limunov sok i maslinovo ulje. Sve dobro izmiješajte i prelijte preko salate. U ovom će vam najbolje pomoći savršeni asistent u kuhinji Clarity Chopper! Savjet:

Dobivenu količinu dresinga prelijte u slaklenu bočicu i višak nakon korištenja pospremite u frižider. Kako bi izbjegli neugodan zadah bijeli luk možete zamijeniti svježe nasijeckanom ljutom papričicom. Zahvaljujući ljekovitim svojstvima sastojaka bijelog luka i đumbira te obilja vitamina C ovaj dresing osim na otapanje masnoća u tijelu i čišćenje od nakupljenih toksina, poboljšava cirkuaciju i djeluje poput prirodnog antibiotika.

Aromatični *mayo*

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • po ukusu soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 kašika belog sirćeta
  • 450 ml ulja
  • 1 veća veza peršuna
  • 1 vezica bosiljka
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kašičica pikant-senfa

Delimano Clartity sjeckalicom izmiksati jaja, šećer i so, pa kad se malo umute, staviti senf i u tankom mlazu nalivati ulje. Kada se majonez napola umutio, staviti mješavinu začinskih trava, prethodno iseckanu u sjeckalici, pa onda nastaviti sa mućenjem do željene gustine. Aromatični majonez staviti u teglu i držati na hladnom. Odlično ide uz sve vrste mesa.

Domaći dressing za salate

Sastojci: 

  • 125 g krem sira,
  • 125 g majoneze,
  • 2 kašike kisele pavlake
  • na vrh noža šećera

Priprema: Izmiješajte sve sastojke i koristite kao preliv za salate od svježeg povrća.