Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Namirnice koje obavezno trebamo oprati

Iako vam na prvu možda i nema smisla, neke namirnice zaista trebamo prati prije korištenja.

Evo šta obavezno moramo oprati:

Voće i povrće čiju koru gulimo

Ovo se pravilo odnosi nakon guljenja - primjerice krumpira ili luka. No, ako je riječ o namirnici poput lubenice ili limuna, tada ih operite prije konzumiranja - bakterije s kore lako preko noža dolaze u unutrašnjost.

Limenke

Bakterije ne mogu ući u konzerviranu hranu, zbog toga one tako dugo mogu stajati. Međutim, definitivno mogu ući unutra ako ne operete poklopac limenke prije rukovanja s njom.

Orašasti proizvodi

Malo ljudi zna i pridržava se pravila pranja orašastih plodova, prema ga stručnjaci za zaštitu zdravlja ističu. Naime, čak i ako su oguljeni (pistacije, kikiriki i sl.), nikad ne znate kako su skladišteni i transportirani. Također, znaju se špricati s kiselinom koja štiti od parazita, no može naštetiti ljudskom zdravlju.

Sušeno voće

Ova vrste hrane smatra se jednom od "najprljavijih". To se osobito odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzi, a spremnici u koje se stavlja se vrlo rijetko ili nikad ne peru.

Operite ga ili ga čak ostavite da se namače neko vrijeme, pa sami posušite par sati i bit će jednako ukusno, a puno zdravije.

Riža

Nedavno je istraživanje pokazalo kako česta metoda kuhanja riže - u zdjeli kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji ju jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira rižu tijekom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida.

Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu, upozorava Andy Meharg, profesor bioloških znanosti na Sveučilištu Belfast. Naime, rižu bi trebalo staviti da se namače preko noći, a ujutro isprati pod vodom te potom kuhati - time se udio toksina u njoj smanjuje za čak 80 posto.