Najljepši domaći sladoled na 7 načina
Sladoled napravljen kod kuće ima poseban ukus. Poslužite ga u lijepoj čaši ili u kornetu, a zahvaljujući kalupima (koje imamo u ponudi) možete da napravite čak i one na štapiću, savjetuje vlasnica poslastičarnice „Gala“.
Sladoled napravljen kod kuće ima poseban ukus. Poslužite ga u lijepoj čaši ili u kornetu, a zahvaljujući kalupima (koje imamo u ponudi) možete da napravite čak i one na štapiću, savjetuje vlasnica poslastičarnice „Gala“.
Idealno rješenje za najbolji domaći sladoled
Delimano Clarity aparat za sladoled predstavlja kvalitetan, trajan dizajn koji će Vas služiti dugi niz godina. Velika odvojiva činija za zamrzavanje Vam omogućava da pripremite do 1l Vašeg omiljenog sladoleda i da pratite cijeli proces gledajući krozprovidni poklopac.
Kompaktni Delimano Clarity aparat za sladoled se uklapa u svaku kuhinju i veoma je jednostavan za upotrebu –sipajte sastojke u činiju (koja je prethodno bila u zamrzivaču) i sačekajte dok ih aparat izmiksa u ukusni sladoled. Jaka lopatica za miksanje će automatski mijenjati pravac miksanja čime će Vaš sladoled postati kremast i ukusan.
PRAVI DOMAĆI
POTREBNO JE 1 l mlijeka, 300 g šećera, 2 jajeta, 3 žumanceta, štapić vanile
ZA SALAMURU 1 kg mljevenog leda, 300 g soli, malo vode
PRIPREMA
U posudi prokuhajte mlijeko sa štapićem vanile, a u drugu posudu stavite jaja i žumanca, pa ih umutite mikserom. Preko umućenih jaja lagano sipajte prokuhano mlijeko neprestano muteći. Smjesu procijedite i stavite je na dva-tri sata u frižider. Potom posudu izvadite i stavite je u pripremljenu ledenu salamuru, pa sladoled miješajte oko pola sata. Sipajte ga u posude i stavite u zamrzivač.
MOKA SAMBA POTREBNO JE 1 list želatina, 1/4 šoljice hladne vode, šoljica jake kafe, 50 g otopljene čokolade, 3/4 šoljice prženog šećera, na vrh kašičice soli, kašičica vanilin šećera, 0,5 l slatkog kondenzovanog mlijeka, šoljica i po slatke pavlake, 3/4 šoljice isjeckanog prženog kikirikija
PRIPREMA Želatin potopite u hladnu vodu, a onda ga ocijedite i otopite. U rastopljen želatin, uz stalno miješanje, polako dodajte otopljenu čokoladu, prženi šećer i so. Miješajte dok se šećer sasvim ne otopi, a masu zatim ohladite, dodajte vanilin šećer, kondenzovano mlijeko i tečnu slatku pavlaku. Smjesu izlijte u posudu za zamrzavanje i hladite dok ne postane gusta. Tada umješajte kikiriki i ostavite da se sasvim zaledi.
SLADOLED OD MARMELADE
POTREBNO JE 200 g domaće marmelade, 150 g vode, 4 kesice šlaga
PRIPREMA Marmeladu malo zgnječite viljuškom, prelijte je vodom i promiješajte. Umutite šlag i polako ga umješajte u marmeladu, pa smjesu razdijelite u posude i stavite ih u zamrzivač. Sladoled ukrasite šlagom, voćem ili čokoladom. Za ovaj sladoled najbolje su marmelade od jagoda, malina, marelica i ribizli.
KREM SLADOLED OD MALINA
POTREBNO JE 375 g malina, 3 kašike šećera, kašika limunovog soka, 250 ml svježe pavlake, 2 kesice vanilin šećera
PRIPREMA Maline očistite, operite ih i dobro ocijedite. U blenderu sameljite oko dvije trećine malina. Voćnu kašu izmješajte sa šećerom i limunovim sokom i stavite je u frižider. Čvrsto ulupajte pavlaku, dodajte vanilin šećer i pire od malina. Kremom punite četvrtasti sud za sladoled, pa ga ostavite u zamrzivaču oko dva sata. Izvadite sladoled, još jednom dobro promješajte i ostavite ga da se dalje hladi.
HANI
POTREBNO JE 400 ml jogurta, 200 ml slatke pavlake, 200 ml mlijeka, 250 g šećera u prahu, 2 kašike meda, kašika gustina
PRIPREMA Na umjerenoj vatri u malo mlijeka otopite med, šećer i gustin. Stalno muteći zagrijte jogurt i pavlaku, pa u to dodajte med i mlijeko. Držite u zamrzivaču i povremeno promješajte.
ORANŽINO
POTREBNO JE 250 g šećera, 5 pomorandži, malo kore pomorandže, 1 limun, vode po potrebi
PRIPREMA Iscjedite sok od pomorandži i limuna, dodajte šećer i narendanu koru. Dolijte toliko vode da dobijete gust sok i to prokuhajte na slaboj vatri uz neprekidno miješanje. Kad se šećer otopi, ohladite smjesu, nalijte je u posude po želji i stavite u zamrzivač.
LIMUN
POTREBNO JE 4 jajeta, 2 kesice šlaga, 3 kašike šećera, 200 ml mlijeka, 2 vanilin šećera, 1 limun
PRIPREMA
Pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Posebno umutite šlag s mlijekom i sokom od limuna. Smjesu promješajte, sipajte u odgovarajuću posudu i stavite je u zamrzivač.
Autor: zena.blic