Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Najbolji svjetski sirevi

Lista sireva koji obogaćuju ukuse jela širom svijeta  gotovo da nema kraja. Oni su omiljeni dodatak mnogim gurmanima koji se slažu da bez njih hrana jednostavno ne bi imala isti okus. I zaista, sireve možemo pronaći u gotovo svim kombinacijama, od pizze i tjestenine pa sve do kolača. Pročitajte koji su sirevi zapravo najčešće zastupljeni u mnogim kuhinjama širom svijeta.

Lista sireva koji obogaćuju ukuse jela širom svijeta  gotovo da nema kraja. Oni su omiljeni dodatak mnogim gurmanima koji se slažu da bez njih hrana jednostavno ne bi imala isti okus. I zaista, sireve možemo pronaći u gotovo svim kombinacijama, od pizze i tjestenine pa sve do kolača. Pročitajte koji su sirevi zapravo najčešće zastupljeni u mnogim kuhinjama širom svijeta.

Gouda

Sir narandžaste boje, priprema se od kravljeg mlijeka. Naziv je dobio po istoimenom mjestu u blizini Roterdama i smatra se da se u ovom mjestu proizvede više od  60% Gouda sira u Holandiji. Obično se proizvodi u karakterističnom zaobljenom obliku.

Švicarski sir

Jedan od najpopularnijih i najukusnijih sireva, svoju popularnost duguje jedinstvenom izgledu – površinom ispunjenom rupama. Proizvođači smatraju da veličina rupa zapravo određuje kvalitet ukusa, tj. što su rupe veće – sir će imati bolji okus.

Feta sir

Originalni sir napravljen u Grčkoj,  tradicionalna receptura priprema se od ovčijeg mlijeka. Mnoge današnje varijacije uključuju pripremu i od kozijeg mlijeka ili kombiniranje kozijeg i ovčijeg mlijeka. U Grčkoj se gotovo i ne može zamisliti jelo koje u nekom obliku ne sadržava Feta sir.

Mozzarella sir

Mozzarella je izvorni italijanski sir. Odlikuje ga čista bijela boja i slatkast okus koji dolazi od bivoljeg mlijeka od kojeg se ovaj sir priprema. Najčešće se koristi kao nadjev za pizze, pastu ili lazanje.

Parmezan

Proizvodi se od čistog kravljeg mlijeka, daje čaroban okus špagetama, lazanjama i drugim delikatesama italijanske kuhinje. Posebno je ukusan u ribanom obliku. Prvi put je proizveden na području regije „Parma-Reggio Emilia“ odakle je i dobio svoj današnji naziv.

Gorgonzola

Poznat kao i „plavi sir“, kao i mnogi drugi potiče iz Italije. Današnja receptura zahtjeva da se u toku pripreme ovaj sir više ostavlja na svježem zraku čime mu se skraćuje proces pripreme na 3-6 mjeseci. Primjena je raznolika, od dodatka voćnim salatama pa sve do sitno nasjeckanih komadića koij se konzumiraju uz crveno vino, za salate ili umake.

Travnički sir

Na kraju, ne bi bilo fer a da ne spomenemo i vlašićki sir. Možda je i dalje anegdota širom Evrope, ali na području BiH a i šire svakako spada među najkvalitetnije bijele sireve. Pretpostavlja se da su tehniku pripreme ovog sira donijeli stočari nomadi sa istoka koji su se nazivali Vlasima, po čemu je sir i dobio ime. Proizvodi se od svježeg ovčijeg mlijeka. Lokalni proizvođači su svoj sir najčešće prodavali u obližnjem Travniku, zbog čega je ovaj sir vrhunskog ukusa i kvalitete također prepoznatljiv i kao travnički sir.