Međunarodni dan kuhara
Članovi Svjetskog udruženja kuharskih saveza (WACS) slave Međunarodni dan kuhara svake godine, 20. Oktobra. Kuhari širom svijeta povezani su sa čak 103 organizacije koje sudjeluju u ovom posebnom danu kroz razne radionice i aktivnosti.
Članovi Svjetskog udruženja kuharskih saveza (WACS) slave Međunarodni dan kuhara svake godine, 20. Oktobra.
Na ovaj dan, kuhari slave svoju struku kao i samo udruženje.
Kuhari širom svijeta povezani su sa čak 103 organizacije koje sudjeluju u ovom posebnom danu kroz razne radionice i aktivnosti. Rade na jačanju ljudskih odnosa, pomažući ljudima i mlađim kolegama u kuhinji.
Međunarodni dan kuhara postao je najvažniji dan za sve kuhare svijeta. Glavni cilj ovog projekta jeste promovisanje same struke. Kuhari širom svijeta žele osvijestiti ljude koliko je važno koristiti namirnice i začine na ispravan način.
Pored toga je i pokrenuta edukacija o ekološkim aspektima kuharstva, koja propagira da se maksimalno iskorištavaju namirnice i umanji količina hrane koju bacamo.
Ovo je dan kada se odaje priznanje veoma važnoj ulozi koju kuhari imaju u svakodnevnom životu. Odabrana tema za 2016. godinu po WORLDCHEFS je „Svijet na tanjiru“. Napravite i vi malo remek djelo u tanjiru i obradujte svoje najbliže.
Svim kuharima u cijelom Svijetu želim sve najbolje povodom „Međunarodnog dana kuhara".