Ljuti korijen kao lijek
Tradicionalna medicina je uvijek prepuna novih ideja kako da vam olakša borbu s virusima i bakterijama. Postoji jedna stara grčka poslovica koja kaže „Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.“
Tradicionalna medicina je uvijek prepuna novih ideja kako da vam olakša borbu s virusima i bakterijama. Postoji jedna stara grčka poslovica koja kaže „Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.“ Nećemo se na ovo oglušiti.
Njegova ljekovita svojstva su širolika, a sve zahvaljujući ljutini koju posjeduje. Obično raste na vlažnim površinama, a raste do 1,2 metra. Nažalost, danas hren spada u najmanje upotrebljive namirnice, što je zaista velika šteta, budući na njegova ljekovita svojstva.
Hren je bogat mineralima i vitaminima, djeluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, debelom i tankom crijevu, jednjaku i mjehuru, te je odličan pri čišćenju organizma. U njemu ćete naći pravi rudnik vitamina C, B1 i B6, željeza i kalcija.
Njegova historija datira još od antičkog doba, kada su ga rimljani i grci koristili pri oslobađanju bolova u kičmi, te za povećanje seksualne želje. S druge strane imamo kolonije Amerike koja ga je koristika kao kaladont za zube.
U hladnom zimskom periodu odličan je kao zaštita od prehlada i viroza podižući naš prirodni imunitet, te čisti naše disajne puteve. Zahvaljujući svojoj ljutini odlično potiče probavu, cirkulaciju i rad srcaU zimskim danima zaštitit će nas od prehlade, te očistiti naše disajne puteve.
Čaj za bolest pluća
Sastojci:
- 200ml vode
- 10g narendanog korijena
Priprema: U posudu naspite vodu i ostavite da proključa. Potom sa ključalom vodom prelijte narendani korijen i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Ovako dobijeni čaj pijte od 2 do 3 puta dnevno, u malim šoljama.
Lijek protiv astme
Sastojci:
- 1 šolja jabukovog sirćeta
- 4 supene kašike narendanog hrena
- 4 supene kašike meda
Priprema: Dodajte jabukovo sirće u šerpicu i kuhajte sa narendanim hrenom. Kada hren omekša, procijedite ga i dodajte smjesi potom med. Sve zajedno kuhajte uz konstantno miješanje dok ne dobijete gustu smjesu, a onda u to dodajte ranije iscijeđeni sok i ostavite da se hladi. Možete ga piti ujutro i naveče po jednu kašiku.