Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Kuhinjske bakterije kojih se treba čuvati

Različite bakterije, virusi, drugi mikroorganizmi, gljivice i plijesan dio su naše svakodnevnice. Nalaze na nama, u nama i svugdje oko nas. Nitko od nas ne živi u sterilnim uvjetima, niti da je to moguće ne bi bilo zdravo.

Bakterije su svugdje oko nas, ali obratimo pažnju na...

  • Ručke od frižidera

Mikrobi koji žive u mesu i drugoj hrani gotovo uvijek se mogu naći na ručki od frižidera, jer pripremajući određene vrste jela, često posežemo u frižider, bez da operemo ruke.

Isto vrijedi za bilo koje ručke u kuhinji, makar su prema iskustvu najizloženije one na frižideru i mjestima gdje se u kuhinji drže prehrambene namirnice. Po nekoliko puta se vraćamo na isto mjesto i dodirujemo ga, a da uošte ne razmišljamo da se tamo već nalaze bakterije od prethodnih dana i sedmica.

Ne vjerujemo da neko čisti ta mjesta na dnevnoj, sedmičnoj, pa čak i mjesečnoj bazi, osim ako nisu vidljivo zaprljana. Najlakši način kako spriječiti takvo širenje mikroba natrag na ruke, hranu i druge kuhinjske elemente je da prije dodirivanja operete ruke običnim sapunom i trljate 15 sekundi u toplijoj vodi i zatvarajte česmu bez njenog dodirivanja - zatvorite je laktom ili ako baš morate prstima, preko papirnatog ubrusa.

Naravno, nemojte zaboraviti na redovito dezinficiranje nabrojanih „kritičnih“ mjesta u kuhinji.

  • Kuhinjske krpe

Bez njih jednostavno ne možemo. Gotovo neprestano su nam u ruci kada smo u kuhinji, jer njima brišemo ruke, kuhinjske površine, suđe, pridržavamo vruće lonce i nevjerojatno je da svi mislimo kako su čisti, ako ne vidimo vidljive znakove zaprljanja...

Međurim, kuhinjske krpe i ručnici su jedan od najvećih rasadnika različitih bakterija i mikroba. Kada i s njima brišete čisto suđe i čiste ruke, zbog vlage koja se zadržava na njima i topline koje vlada u kuhinji, bakterije se vrlo lako počinju u njima razmnožavati.

Zapamtite, ako je nešto čisto nije sterilno, pa tako ni vaše ruke, posuđe i kuhinjske površine. Najjednostavniji način kako biste spriječili širenje mikroba po svim dijelovima kuhinje je da ih mijenjate svaki dan, i kada ih perete, neka to bude na najmanje 60º, najbolje 90º C.

Zato za svakodnevnu upotrebu nabavite obične pamučne kuhinjske krpe, koje možete prati na tako visokim temperaturama.

  • Spužvica za pranje suđa

Samo zato jer spužvica izgleda čisto, ne znači da je čista. Baš suprotno, spužvica je jedna od najprljavijih predmeta koji se nalaze u kuhinji. Jedna od najvećih grešaka koje ljudi rade kada je u pitanju upotreba spužvice za suđe, je da s njome ribaju sudoper, a nakon toga s istom spužvom brišu radnu kuhinjsku površinu.

Naime, sudoper je ultimativno najprljavije mjesto u kuhinji, zbog vode i svega što se u njemu plavi i pere. Sa sudopera, bakterije vrlo lako pređu na spužvicu, a sa spužvice na radnju kuhinjsku površinu - najučestalije bakterije su E. coli i salmonela. Kako biste spriječili širenje bakterija, osim izbjegavanja spomenutih radnji, redovito mijenjajte spužvice ili ih kuhajte u vreloj vodi s deterdžentom, što će ubiti sve mikrobe. Također, svaki puta nakon korištenja spužvice dobro ocjedite vodu iz spužvice i stavite je na ivicu sudopera neka se suši.

Voda je savršeno mjesto za razvoj različitih bakterija, mikroorganizama i općenito nakupljanje različite prljavštine i masnoća.