Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Korisni kuhinjski trikovi za koje niste znali

Svi znamo koliko je teško organizovati, a još teže i očistiti kuhinju. Prljavo posuđe i masni tanjiri su noćna mora mnogih ljudi. Ali postoji i nekoliko brilijantnih trikova koji Vam mogu pomoći u kuhinji i njima ćete se rješiti makar dijela frustracija.

Trikovi za pripremu hrane

1. Brzo vađenje sjemenki iz povrća

Upotrebite kašiku za sladoled kako biste uklonili sjemenke iz bundevica ili tikvica. To je najlakši način.

2. Pokupite suvišnu masnoću iz jela

Kako biste skinuli mast koja pluta u jelu koje ste upravo skuhali možete umotati kockice leda u krpu i njome prelaziti preko površine hrane. One će se ponašati kao magnet i privući će mast prema sebi. Mast će se skupiti na krpi i sa nje je vrlo lako ukloniti.

3. Koristite se plastičnom folijom kao profesionalni kuhar

Uvijek je držite u frižideru. To spriječava njeno lako cijepanje i održava njenu ljepljivost. Na taj način ćete izbjeći sve potencijalne frustracije koje se vezuju za njenu upotrebu.

4. Lakše ogulite voće

Ljuštenje voća je nekada naporno. Međutim, ako ga stavite u rernu na 15 sekundi, kora voća će vrlo lako silaziti sa njega. Vrijedi pokušati, vjerujte.

5. Ljušćenje barenih jaja

Dodajte malo sirćeta u vodu u kojoj ćete kuhati jaja. To je samu ljusku učiniti manje ljepljivom i mnogo lakše ćete ih oguliti.

6. Iscijedite više soka iz voća

Kako biste iscijedili i posljednju kap iz limuna, prvo ga ohladite u frižideru i potom ga zagrijavajte nekih 10 sekundi.

7. Rendanje sira bez nereda

Držite sir u frižideru nekih sat vremena prije samo rendanja. On će tako očvrsnuti i neće se lijepiti za rende, a i daleko lakše ćete ga posuti po hrani koju pripremate.

8. Sjecite luk bez suza

Stavite luk u frižider na pola sata prije nego što ga krenete sjeći i pozdravite se jednom zauvijek sa tim iritantnim suzama.

9. Mudar način za kuhanje tjestenine

Kako biste spriječili pjenu da se preliva preko vrha lonca i izliva, dijagonalno na njegov gornji kraj stavite drvenu kašiku. Ona sprječava pjenu da se previše podigne i prelije.

10. Pečenje piletine

Uvijek držite pileća prsa okrenute nadole. Sa obzirom da bijelo meso sadrži najviše mesa, trebalo bi ga držati što bliže samom izvoru toplote.

11. Papir za pečenje pri pripremi kapkejkova

Ukoliko ne možete da nađete kalupe za ovu finu poslasticu, upotrebite papir za pečenje. On će takođe dati kolačićima i mnogo zanimljivi izgled, jer više neće izgledati kao bilo koji drugi kolačići.

12. Pravi način za podgrijavanje pečenih jela

Dok podgrijavate picu ili neko drugo slično pečeno jelo u mikrotalasnoj pećnici, stavite u nju i čašu vode. Voda će sačuvati koru od isušivanja i ona će ostati savršeno hrskava.

13. Savršena, prelivana jaja na oko

Izlijte jaja u tavu za prženje istih, ali umjesto nekog biljnog ulja koje inače koristite dodaje vodu u njega. Zagrijte tavu na vatri. Dobićete savršena jaja na oko sa zlatno-tečnim žumancem!

Trikovi za čuvanje namirnica

1. Sačuvajte začinske biljke

Listove i druge dijelove svježih začinskih biljaka možete najbolje sačuvati ako ih stavite u kalupe za led u koje ćete potom sipati vodu i tako ih zalediti.

2. Čuvanje oraha

Kako biste sačuvali svježinu oraha koji nisu oljušćeni i tako i njihov ukus, držite ih u frižideru unutar zatvorenih vrećica. Ovo im čuva hranljiva svojstva i sprječava pojavu gorkog ukusa koji se javlja kada su na sobnoj temperaturi.

Trikovi za čišćenje

1. Pranje gvozdenih tava za prženje

Uvijek koristite kuhinjsku so za čišćenje tava. Ona eliminiše mirise začina i hrane koja je u njima pripremana. Takođe skida i mast i sprječava njihovo hrđanje tokom vremena.

2. Uklanjanje neprijatnih mirisa sa ruku

Iskoriste limun ili kuhinjsku so kako biste istrljali ruke. To će ukloniti sve neželjene i neprijatne mirise sa njih.

3. Uglancajte kuhinjska pomagala

Da biste im povratili stari sjaj operite ih sa rastvorom vode i sirćeta.

4. Oživite stare drvene špatule i kašike

Vaše drvene špatule i kašike postaju vremenom tamnije boje i poprimaju različite mirise. Da biste se rješili ovih mirisa, prokuhvajte drvena kuhinjska pomagala u vodi i osušite ih na suncu.

5. Čišćenje drvenih daski za sječenje

Istrljajte drvene daske krupnijom solju i ostavite ih tako 10 do 15 minuta. Potom ih prebrišite sa limunom presječenim na pola i gotovo. Daske će biti kao nove.

6. Čuvajte knjigu recepata na sigurnom

Dok pripremate jelo okačite otvorenu knjigu sa receptima na sigurnu visinu pomoću tregera za pantalone kako ne bi bila uflekana uljem, začinima ili pokvašena vodom.