Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Koje su namirnice najbolji izvor vitamina D?

Sve češće istraživanja pokazuju da je vitamin D izuzetno važan za normalno funkcionisanje ljudskog organizma. Da bi se organizmu obezbijedila optimalna dnevna količina ovog vitamina, stručnjaci preporučuju sunčanje, i to po 10-15 minuta dnevno, ali je neophodno i da se unosi kroz hranu.

Pogledajte kojih to sljedećih 10 namirnica utiče na unos vitamina D:

# 1: Konzervirana tunjevina

Kupovina i priprema svježe ribe je nekad zaista skup zadatak i zahtijeva dosta vremena (da ne pominjemo i to što će cijela kuhinja mirisati kao tezga sa riblje pijace).

Tunjevina u konzervi je pristupačna i lako se koristi, ima višegodišnji rok trajanja i sadrži 236 UI vitamina D (što je više od polovine dnevnih potreba) u samo jednoj prosječnoj konzervi od 130-150 g.

Služili je Vi takvu kakva jeste ili pravili od nje salatu sa avokadom, tunjevina iz konzerve je odličan izvor vitamina D.

# 2: Liker od jaja

Od zime i domaćeg likera nas dijeli više mjeseci, ali to ne umanjuje činjenicu da čašica ovog napitka sadrži skoro 25% preporučene dnevne doze vitamina D.

I pored toga što je liker od jaja odličan izvor ovog važnog vitamina, možda i nije najpametnija ideja da ovu poslasticu učiniti redovnom navikom, stavkom svakodnevnog menija (često je i prilično jaka sa alkoholom), ali ovaj podatak o bogatstvu vitamina D u njemu je svakako zabavna činjenica koju ćete se sjećati sljedeći put kada je budete držali u ruci.

# 3: Obogaćeni mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi današnjice obično ne sadrži tako mnogo vitamina D, ali su neke vlade još davnih dana riješile da se iste njime obogate kako bi se suprostavile široko rasprostranjenoj deficijenciji ovog nutrijenta. Jedna šolja ovako obogaćenog mlijeka, punomasnog ili ne, sadrži i do 34 procenta preporučenog dnevnog unosa za ovaj vitamin. Obogaćeni jogurt je takođe odličan izvor, gdje jedna šolja sadrži oko petine preporučenog unosa.

# 4: Sok od narandže

Iako ovo citrusno voće sadrži vitamin C i hranljiva vlakna, obogaćivanjem njegovog prirodnog soka se dobija vrlo pouzdan izvor vitamina D. Za razliku od ribe ili gljiva, sok narandže je dostupan i svi ga vole, pa će čak i djeca (ili probirljive odrasle osobe) tako unijeti preporučenu dozu vitamina D iz dana u dan.

Jedna čaša ovog soka sadrži više od četvrtine preporučenog dnevnog unosa za ovaj vitamin.

# 5: Skuša

Kada govorimo o raspoloživosti vitamina D, ništa ne može da pobedi skušu. Ova velika, masnija riba ima sličan nutritivni profil tunjevini, ali ima manje žive i u manjem je rizik od prekomjerne eksploatacije ribolovom. Jedna porcija od 120 grama ispunjava cjelokupne zahtijeve organizma za vitaminom D.

Riba je takođe bogata i omega-3 i omega-6 masnim kiselinama i dobar izvor proteina, a utvrđeno je da kod muškaraca snižava i krvni pritisak. Probajte je makar konzerviranu ili ako imate vremena, pripremite je svježu.

# 6: Šampinjoni

Ove gljive uzgajivači izlažu dodatnoj svijetlosti, te se tako povećava sadržaj vitamina D u njima za skoro 3000 procenata! Povećani unos vitamina D se koristi inače kao lak i jeftin način da se ublaže simptomi depresije.

# 7: Dimljena bijela riba

Ljubitelji bageta, krem sira i jevrejske kuhinje mogu da se diče činjenicom da pola šolje ovog delikatesa za neki branč omogućuje unos skoro cijele preporučene doze vitamina D. Dimljenjem se ne dodaju kalorije, ali se dobija itekako mnogo ukusa.

„Bijela riba“ je termin kojim se označavaju različite vrste riba poput bakalara ili iverka, ali tradicionalna dimljena bijela riba se dobija od potočne pastrmke i klena. Bez obzira o kojoj ribi govorima, sve one obično imaju nizak sadržaj masti i malo kalorija, ali dosta proteina, vitamina B i vitamina D.

# 8: Sojino mlijeko

Za ljude koji loše podnose laktozu, vegetarijance i koji nisu ljubitelji većih količina đusa od narandže, najbolji način da unesu dnevnu dozu vitamina D je da popiju šolju obogaćenog sojinog mlijeka. Neki brendovi sadrže čak do četvrtine preporučenog iznosa. Tofu, kao sojin sir, je takođe često obogaćen ovim vitaminom.

# 9: Ćureće kobasice

Ova namirnica je sjajna opcija za sve ljubitelje mesa kada govorimo o vitaminu D. Nekoliko veza iste Vas neće opskrbiti sa svim potrebnim vitaminom D koji će Vam trebati tokom dana (ćureće kobasice sadrže svega oko 12 procenata preporučenog dnevnog unosa), ali uz šolju mlijeka ili sok od narandže unijećete fino izbalanisranu količinu ovog nutrijenta kroz samo jedan obrok.

# 10: Divlji losos

Istraživanja pokazuju da je losos koji je ulovljen u divljini daleko potpuniji izvor vitamina D od lososa koji je uzgojen na farmama. Jedna porcija od 150 g divljeg lososa sadrži oko 988 UI (odnosno 247 procenata preporučenog dnevnog unosa) vitamina D. Losos iz uzgoja sadrži tek četvrtinu tog iznosa. Što se tiče ovog vitamina, ali omega-3 masnih kiselina, selenijuma i proteina, losos je njima zaista bogat.