Kako začinske biljke održati svježim?
Kako začinske biljke održati svježim? Šećer prirodni konzervans? Kako zamrznuti luk?
Kako začinske biljke održati svježim?
Osušeni začini nisu isto što i svježi. Da biste začinskim biljkama očuvali svježinu, tretirajte ih kao rezano cvijeće. Podrežite stabljike, zaronite ih (ili korjenje, ako je biljka još u komadu) u centimetar do dva vode u čaši ili nekoj drugoj posudi, te ih lagano pokrijte plastičnom kesicom i ostavite u frižider. Izuzetak je bosiljak, koji mora biti na sobnoj temperaturi, ali ne blizu izvora toplote. Mjenjajte vodu svakih dan-dva.
Šećer - prirodni konzervans
Jagode, maline, kajsije, breskve i ostalo voće koje ostavljate u zamrzivač, uvek pakujte u posude i svaki red voća dobro pospite šećerom. Šećer ne dozvoljava mrazu da prodre u njega i oduzme mu prirodan ukus.
Zamrznite luk
Malo toga možete da uradite da biste poštedjeli sebe, ukućane i komšije neprijtnog mirisa dinstanog luka. Ono što možete da uradite je da jednom nedjeljno ili rjeđe izdinstate veću količinu crnog luka, a potom ga zamrznete. Za svako naredno kuhanje samo odvojte kašikom i koristite ga.