Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Kako začinske biljke održati svježim?

Kako začinske biljke održati svježim? Šećer prirodni konzervans? Kako zamrznuti luk?

Kako začinske biljke održati svježim?

Osušeni začini nisu isto što i svježi. Da biste začinskim biljkama očuvali svježinu, tretirajte ih kao rezano cvijeće. Podrežite stabljike, zaronite ih (ili korjenje, ako je biljka još u komadu) u centimetar do dva vode u čaši ili nekoj drugoj posudi, te ih lagano pokrijte plastičnom kesicom i ostavite u frižider. Izuzetak je bosiljak, koji mora biti na sobnoj temperaturi, ali ne blizu izvora toplote. Mjenjajte vodu svakih dan-dva.

Šećer - prirodni konzervans

Jagode, maline, kajsije, breskve i ostalo voće koje ostavljate u zamrzivač, uvek pakujte u posude i svaki red voća dobro pospite šećerom. Šećer ne dozvoljava mrazu da prodre u njega i oduzme mu prirodan ukus.

Zamrznite luk

Malo toga možete da uradite da biste poštedjeli sebe, ukućane i komšije neprijtnog mirisa dinstanog luka. Ono što možete da uradite je da jednom nedjeljno ili rjeđe izdinstate veću količinu crnog luka, a potom ga zamrznete. Za svako naredno kuhanje samo odvojte kašikom i koristite ga.