Spriječite "plakanje" pri sjeckanju luka?
Što je nož oštriji i tanji, manje ćete plakati.
Kako sprečiti "plakanje" pri sečenju luka?
Što je nož oštriji i tanji, manje ćete plakati. Luk nadražuje oči jer pri seckanju dolazi do hemijske reakcije koja stvara određene kisele gasove. Oštriji noževi manje će oštetiti ćelije luka i manje ćete plakati. Osim toga možete prvo zamrznuti luk u zamrzivaču ili staviti upaljenu sveću u blizinu.
Zamrznite luk
Malo toga možete da uradite da biste poštedjeli sebe, ukućane i komšije neprijtnog mirisa dinstanog luka. Ono što možete da uradite je da jednom nedjeljno ili rjeđe izdinstate veću količinu crnog luka, a potom ga zamrznete. Za svako naredno kuhanje samo odvojte kašikom i koristite ga.
I još dva korisna savjeta:
So protiv gorčine
Kad kuhate tjesteninu so stavite u vruću vodu, da pasta ne bi bila gorkog ukusa.
Presoljeno jelo
Ako ste presolili jelo dodajte jedan ili više krompira i oni će "pokupiti" sav višak soli.