Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Jeste li spremni proslaviti Svjetski dan palačinaka?

Ljubitelji palačinaka, jeste li spremni? Ovo je vaše doba godine! 28. februara ponovno slavimo najvažniji praznik - dan palačinaka! Da li je vaša tava spremna? Odlično, sve što sada trebate je dobri recepti - ali zaboravimo čokoladu i marmeladu ove godine, probajmo nešto sasvim novo! Znate li kako se palačinke spremaju u raznim dijelovima svijeta?

                Američke palačinke

Sigurni smo da su vam ove palačinke poznate – one su nešto malo manje od tipičnih europskih palačinki, ali su znatno deblje, tako da se ne morate brinuti - nećete ostati gladni. Ako se odlučite za ovu vrstu palačinaka morate tijesto napraviti gušće, te možete kombinovati razne namaze. Na kraju jednostavno možete svoje američke palačinke preliti šlagom, dodajte voće li bilo šta drugo što volite.

 

                Crepes

Crepes palačinci su tanji, veći i mogli bi reći malo sofisticiraniji, a oni su upravo ti najpopularniji u Europi. S obzirom da su dosta tanji, vrlo brzo se peku, ali budući da je tijesto nježnije i tanje, malo ih je tee napraviti. Ne brinite se, praksa čini čuda! Možete ih puniti raznim okusima i namazima, što će ih učiniti savršenim!

 

                Uttapam

Nikad niste čuli za uttapam? Ne krivimo vas, ove su palačinke popularne uglavnom u Indiji, te ukoliko niste bili tamo, teško da ste mogli i znati. U osnovi to je debelo tijesto, ispunjeno raznim sastojcima, te na kraju proprženo. Stvari su dodatno na kraju začinjene, jer se servira s ukusnim umakom koji teksturom podsjeća na ajvar. Ukoliko želite isprobati nešto sasvim novo, ovo je prava stvar. Unesite okus indijske kuhinje u svoj dom!

 

                Apam balik

Veliki ste ljubitelj palačinaka, a mrzite ih jesti zbog nereda koji se napravi? Onda definitivno trebate posjetiti Maleziju gdje prave poznate apam balik palačinke. Ove palačinke su tako nevjerovatne, te su proglašene Malezijskim nasljeđem od strane Malezijskog odjela za nacionalnu baštinu. A šta je to tako posebno u njima? One su tanke, pune sastojaka poput kukuruza, šećera i kikirikija, potom su presavijeni na pola i izrezani na komadiće da se lakše mogu jesti.   

 

                Raggmunk

Ako ste ikada bili u Švedskoj, jednostavno ste morali probati ukusne raggmunk – posebne švedske palačinke, napravljene s naribanim krompirom  kako bi osigurale savršen ukus. One često podrazumijevaju bijeli luk, a poslužuju se sa suhim mesom. Ako ove godine želite više isprobati slane palačinke, ovo je ukusni palačinak koji može obogatiti vaš obrok.

 

                Pannukakku

Izgubili ste svoju tavu? Ne brinite, još uvijek možete pripremiti palačinke – Finski stil! Pannukakku, poznati finski palačinski su jedni od rijetkih koji se peku, a ne prže. Ukusno tijesto se jednostavno izlije u tepsiju, koja se zatim stavi u šporet i peće se. Kada su gotovi, izreže se na velike kvadrate i servira se uz ukusni dodatak pekmeza, džema i šlaga. Vjerujemo da biste samo zbog njih kupili kartu za Finsku, zar ne?  

 

                Cōng yóu bǐng

Poprilično smo sigurni da ste skoro svi makar jednom probali kinesku hranu, ali sigurno ne i kineske palačince … i to je velika šteta, jer su preukusni! Izgledaju baš kao palačinci, samo malo deblji, jer se prave kao i tijesto za patišpanju. Pune se bijelim lukom i imaju zanimljivu historiju: Marco Polo ih je razvijao i recept odnio u Italiju, gdje je recept razvijen u ukusno jelo koje danas nazivamo pizza.