Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Jela iz cijelog sveta za prave hedoniste

Iako mnogi smatraju Ameriku domom razvratno-hedonističke hrane, ona nema monopol nad ekstravagancijom koja začepljuje arterije. Širom svijeta postoje mnoga jela koja lagano uzurpiraju ovu krunu Amerike i sa punim pravom im pripada mjesto na tronu. Dakle, stiže višak kilograma. Pred Vas stavljamo izbor od nekoliko najdekadentnijih jela za koja možda nikada niste čuli...

Untitled Document

Aligo – Francuska

Svi znaju da Francuzi vole svoje sireve, skoro koliko i vino i beretke. Podjednako je poznata i prijetnja koju sir predstavlja za liniju, a nema ni tog jela koje je toliko sudbosnosno koliko je aligo.

Vodi porijeklo iz mjesta Occitaine u Provansi i predstavlja mješavinu pire krompira, putera, pavlake i sira sa planina Tome i garantujemo Vam da će prestrašiti svakog dijetetičara.

Čuros - Španija

Znate i sami kako povremeno kada imate naročito stresan dan ispred sebe riješite da se počastite sa jednom „grešnom“ krofnom izjutra? Sada zamislite punu kofu ovih duboko prženih đavolaka sa čokoladom za umakanje.

Definicija dekadencije. Iberijski klasik, čuros će oduvati svaki drugi tjestasti doručak na drugi kraj planete svojim šećernim bogatstvom.

Kačapuri – Gruzija

Za mnoge, malo je stvari koje mogu biti veća  radost od velikog parčeta hjleba sa komadinom sira. Međutim, poslije nekog vremena, svo to umakanje, sjeckanje i mazanje može postati zamorno. U Gruziji imaju savršeno rješenje za ovu kalorijsku peripetiju.

Kačapuri je tjestasto čudo sa topljenim sirom koji se peče u njemu. Omiljeni porodični delikates u Gruziji, neki tvrde da je bolji čak i od pice.

Smjele tvrdnje, ali sa toliko puno sira u njemu, možda i jeste?

Džalebi – Indija

Španci nisu jedini koji uživaju u radostima prženog tijesta. Džalebi je poslastica koja ima dodatni benefit toga što je prelivena šećernim sirupom onog trenutka kada je izvadite iz friteze. Vrlo se često sreće u Aziji, ali i Sjevernoj i Istočnoj Africi, te je od svog postojanja pružila radost mnogima. Hvala Bogu na prženju!

Duboko pržena Mars čokoladica - Škotska

Kada smo kod prženja, postoji i jedna nacija koja nadmašuje ljubav Amerike prema ulju. Od dolaska friteze, Škoti su riješeni da potope apsolutno sve u njene mjehuričave dubine.

Najozloglašenija kreacija je vjerovatno duboko pržena štanglica Mars čokolade. Čokolada, nugat, karamela i tijesto – sve u jednom zalogaju – to je kao da ste pokazali srednji prst svakom kardiologu na svijetu.

Akarehe – Brazil

Šta je gore od kuhanja sa običnim uljem? Priprema sa palminim uljem. Brazilski akarehe kao da je osmišljen sa jednom posebnom namjerom da se utvrdi koliko ulja se može zapravo strpati u usta.

Ovo jelo se sastoji od graha prženog u palminom ulju, koji je potom oblikovan tako da u sebi sadrži fil u vidu paste napravljene od palminog ulja, začinjenih račića i školjki.

Jedino što morate voditi računa je da ovo jelo ne prinosite otvorenom plamenu.

Krokembuš – Francuska

Profiterole su prelijepa stvar: loptice lisnatog tijesta punjene slatkom pavlakom i potom potopljene u mliječnu čokoladu. Sada zamislite mnoštvo ovih loptica. Brdo njih. Planinu tijesta dovoljno visoku da zadere nebesa i gdje su pojedinačni redovi povezani sa karamelom i šećerom. Deserti ne mogu biti bolji od toga.

Dakle, sljedeći put kada budete smatrali da ste zaslužili nešto „proždrljivo,“ izdvojite trenutak. Ne posežite za menijem sa picama i ne upućujte se do prvog restorana brze hrane. Budite malo širokoumniji. Ako uspijete da se dočepate nekog od jela sa ove liste, garantujemo da proždrljivac u Vama neće biti razočaran.