Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Izbjegnite svakodnevne greške u kuhinji

Vjerovatno se dobro snalazite u kuhinji - ali to ne znači da ponekad ne činite greške. Iako su vaša jela ukusna, ona mogu biti još bolja i ukusnija. Jeste li ikada pomislili da vas je majka ili baka krivo naučila? Ovo je vaša prilika da naučite nešto o najčešćim greškama koje radimo u kuhinji - tako ćete ih moći izbjeći i učiniti vaše kuhanje još uspješnijim!

Greška #1: Kuhanje tjestenine u premalom loncu

Zašto je to loše: za početak, ako kuhate špagete sigurno vam neće stati u mali lonac; morat ćete ih pokidati što naravno nije najbolje rješenje. Također, bez obzira na to koju tjesteninu kuhate, ako je lonac premalen, tjestenina će biti ljepljiva i gumena.

Kako popraviti: Koristite veliki lonac, napunite ga vodom i pričekajte da voda dobro zavrije. Kada zavrije, dodajte sol i nakon toga ubacite tjesteninu. Iznenadit će vas razlika.

Greška #2: Rezanje hrane pogrešnim nožem

Zašto je to loše: najprije razmislite o tome koliko noževa posjedujete - i koliko se razlikuju jedan od drugog. Sigurno postoji razlog za to, je li tako? Korištenje pogrešnog noža uništit će vašu hranu i tako upropastiti sav trud koji ste uložili u pažljivu pripremu vašeg obroka. 

Kako popraviti: uvijek koristite odgovarajući nož za rezanje. Veliki nož sa dugom, širokom oštricom koristimo za rezanje na komadiće i sjeckanje. Kada ljuštite ili odstranjujete sjemenke ili peteljke, vaš najbolji izbor je malen, uzak nož. A kada želite rezati kruh, kolač ili pitu, koristite nazubljeni nož.

Greška #3: Korištenje premale daske za rezanje

Zašto je to loše: možda mislite da će vam korištenje malene daske za rezanje koristiti jer ćete je brže oprati, ali u stvarnosti ćete napraviti više nereda u svojoj kuhinji jer će vam hrana padati sa daske za kuhanje i po kuhinjskoj površini. A to je samo jedan problem; zbog malene podloge nećete moći dobro obaviti posao rezanja i komadići neće biti kvalitetno izrezani

Kako popraviti: jednostavno je - uzmite veću dasku. Ako niste sigurni trebate li je, pokušajte koristiti ovo jednostavno pravilo: ako trebate veliki nož, treba vam i velika daska za rezanje.

Greška #4: Skladištenje sve hrane u frižider

Zašto je to loše: većinu hrane morate držati u frižideru da se ne bi pokvarila, ali neke je namirnice bolje ostaviti vani, na svježem zraku. Jedna od njih je paradajz; ima vrlo nježnu unutrašnjost pa će ga prevelika hladnoća ili toplina učiniti bezukusnim. Hljeb je još jedan primjer namirnice koja se ne bi trebala držati u hladnjaku.. 

Kako popraviti: držite namirnice kojima može naškoditi hladnoća izvan hladnjaka. Možete ih držati na kuhinjskoj ploči tako da budu na svježem zraku, samo pripazite da nisu izložene toplini ili direktnom suncu.

Greška #5: Pranje noževa u mašini za posuđe

Zašto je to loše: pitate li se konstantno zašto su vam noževi tupi? To je zato jer ih perete u mašini za posuđe! Ona je koristan uređaj, ali vruća voda, dodirivanje noževa za vrijeme pranja i intenzivna toplina za vrijeme sušenja - previše su za vaše noževe. 

Kako popraviti: jednostavno, a učinkovito - perite noževe uobičajeno u sudoperu. Možda će potrajati nekoliko sekundi duže, ali tako ćete osigurati oštrinu vašim noževima još dugo vremena.

Greška #6: Priprema hrane u prepunoj tavi

Zašto je to loše: možda mislite da štedite vrijeme ako napunite tavu do vrha, ali tako ćete bitno utjecati na kvalitet pripreme hrane. Umjesto dobro pečene hrane dobit ćete raskuhanu i neukusnu. Osim toga hrana će se zalijepiti za tavu, pa će i čišćenje biti dugotrajnije. 

Kako popraviti: provjerite dodiruju li se komadići hrane u tavi. Ako nemate dovoljno mjesta u tavi, radije pecite u više navrata ili koristite dvije tave.

Greška #7: Tijesto koje ste predugo mijesili

Zašto je to loše: ako predugo mijesite tijesto, aktivira se glutenTijesto je pretvrdo, što može biti dobro za neka jela, ali ne i za osjetljivo prhko tijesto. 

Kako popraviti: kada pokušavate pripremiti prhko tijesto mijesite što je kraće moguće i što je nježnije moguće. Najbolje je mijesiti rukom ili na najmanjoj brzini električnom miješalicom - dobit ćete najbolje rezultate