Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Gdje to griješimo prilikom prženja hrane?!

Volite prženu hranu? A ko je ne voli! međutim, istina je i da pravilna priprema hrane na ovaj način može biti pravi izazov i ukoliko to ne znate da uradite, jednostavno nećete ni dobiti kao rezultat savršenu hrskavost, niti ukusnu i sočnu teksturu hrane. Jeste li spremni da naučite nešto iz svojih grešaka?

Imate strah od vrelog ulja

Znamo – vrelo ulje zaista dijeluje pomalo strašno. Ali, iako ono nije baš najzdraviji izbor na ovoj našoj planeti, hrana koja se prži u njemu je zapanjujuće ukusna i ukoliko želite da se povremeno počastite sa predivno prženom piletinom, prženim sirom ili sa malo pomfrita, jednostavno ćete morati da prevaziđete svoje strahove.

Jednostavno je: nemojte bježati od ulja (ono je poput psa – može namirisati Vaš strah!) i šta god radili, nemojte u njega ubacivati namirnicu sa visine – tako je mnogo vjerovatnije da će doći do njegovog prskanja. Umjesto toga, mnogo je bolje prići mu što bliže i nježno spustiti namirnicu u tavu ili fritezu. Ne možete da se zamislite kako to radite? Koristite viljušku kako biste to uradili.

Koristite se preplitkom tavom

Koristite vašu standardnu tavu za palačinke kako biste pržili hranu? Pa, to definitivno nije najbolja ideja! Čak i kada koristite stvarno vrlo malo ulja i dalje bi bilo odlično imati makar nekoliko centimetara viška između ulja i ivice same tave – iz sigurnosnih razloga. Ovako ćete mnogo lakše kontrolisati situaciju i tu je i još jedan bonus: visoke ivice će spriječiti ulje da prska, pa će Vam šporet biti daleko čistiji.

Neki šefovi čak koristi i wok za prženje – njegove široke ivice su vrlo efikasne kada je u pitanju uloga barijere za ulje, ali njegov oblik pruža daleko manju površinu za kuhanje od tradicionalne tave ili šerpe.

Ne koristite termometar

Možda mislite kako ste do sada postali ekpsert i kako vam nije potreban termometar da biste prepoznali dovoljno visoku temperaturu ulja, ali iznenadili biste se koliko pogriješite u svojim procjenamaNaravno, možete to provjeriti pomoću komadića hljeba, tosta ili umaka na drvenoj kašiki – ali nije od ovih metoda nije dovoljno precizna i možete ozbiljno pogriješiti.

Prava temperatura ulja pravi razliku između hrskavog, ukusnog jela i mlitave, uljem natopljene hranepa možda i nije tako loša ideja investirati u dobar termometar za kuhanje koji će Vam uvijek tačno reći kada je ulje spremno za savršeno pržene poslastice.

Bacate ulje čim sa njim završite

Još jedan od razloga zbog kog ljudi biježe od prženja u ulju je i osjećaj da bacaju zaista velike količine ulja na samo jedan dio obrokaNa kraju, bolji proces prženja može zahtijevati i do litre ulja i mnogi ljudi ga jednostavno odmah bacaju pošto završe sa njim.

Ne morate to raditi. Ukoliko je ulje korišteno samo jednom i nije gorilo, savršeno je upotrebljivo za još jedno kuhanje. Jednostavno ga poklopite poslije upotrebe i držite ga na sobnoj temperaturi i možete ga bez brige koristiti za prženje hrane u narednih nekoliko dana. Jedna od stvari o kojoj morate voditi računa: ukoliko u njemu ima dosta mrvica hrane, ono će brže propadati, pa se potrudite da pažljivo očistite ulje poslije kuhanja ili mu možete i dozvoliti da se ohladi kako biste ga poslije procijedili preko cjediljke kako biste odstranili ostatke.

 Ignorišete višak ulja

Kada završite sa prženjem hrane, želite odmah i da se bacite na nju, zar ne? Ona je ukusna, izgleda super-hrkavo i jednostavno ne možete da joj odolite. Ali mudro bi bilo da joj date nekoliko minuta odmora, samo da se malo ohladi i kako biste se riješili viška ulja i sa time i nekoliko kalorija viška.

Za ovo možete koristiti deblje slojeve papirnih maramica ili žičanu posudu – ukoliko samo želite da je malo potapkate, dovoljni su Vam papirni ubrusi, ali ako namjeravate da ostavite hranu na duže vrijeme kako bi se ohladila, najbolje bi bilo upotrijebiti žičanu posudu, jer Vam hrskava hrana vrlo lako može postati mlitava na papirnim maramicama.