Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Upotrijebite prezrele banane na ovih 7 načina

Volimo hljeb od banana, ali je vrijeme je da ispitamo i nove mogućnosti. Svi ovi recepti ne sadrže dodatni šećer, ulje i brašno.

Vrijeme je za super deserte sa „gnjecavim bananama“

Bukvalno sve što Vam je potrebno za smrznuti desert koji se jede kašikom jesu prezrele banane. Zamrznite kolutiće banane na makar dva sata, potom ih izmiksajte u pire pomoću blendera - oko pet minuta. U tu smjesu, ako želite, možete dodati i vaniliju ili kakao u prahu, ali i bez ovih dodataka banane će biti ukusan desert. Možete poslužiti odmah po blendiranju ili smjesu vratiti u zamrzivač da bi očvrsnula. Jeste li znali da se smrznute banane lako mogu i rendati?

Palačinke od samo dva sastojka

Skeptici, pažnja! Ove palačinke od samo dva sastojka imaju mnogo sličniji ukus Vašem omiljenom receptu za palačinke nego što mislite. Iskoristite samo dva jajeta na jednu bananu srednje veličine - tako da dobijete tečnije tijesto. Bacite u tavu i okrenite onda kada donja strana postane zlatno-žuta. Pecite još oko minut, a potom poslužite uz prelive poput sirupa, ili sa dodatkom džema ili svježeg voća.

Dodajte ih u ovsenu kašu

Kada skuhate prezrelu bananu ona se topi i karamelizuje i sjajna je zamjena za smeđi šećer koji dodajete jutarnjoj posudi ovsene kaše. Jednostavno je - samo stavite prezrelu bananu u mikrovalnu pećnicu kako bi ona postala još gnjecavija, a potom je dodajte u posudu ovsene kaše. Ukoliko želite, možete dodati i puter od kikirikijakakao prah ili svježe ili suho voće.

Smoothie od jagode i banane

Banana je sastojak koji je kao stvoren za smoothieje, a prezrele banane su za to još bolje. Probajte ovaj tropski recept: izblendirajte smrznutu bananu sa 1 šoljom kokosovog mlijeka. Dodajte tome ¾ šolje jagoda, 1/3 šolje ananasa, ½ šolje grčkog jogurta, ½ kašičice vanila ekstrakta i ¼ kašičice soli. Povrh, ako želite, možete staviti i malo pečenog kokosa. Sada još samo stavite slamčicu i mini kišobran i zamislite da ste na plaži.

Domaći sladoled na štapiću

Za čokoladni desert, napravite sopstvenu verziju sladoleda na štapiću. Pomiješajte tri banane, 1 šolju kokosovog mlijeka, 4 kašike kakaa u prahu, 1 kašičicu vanila ekstrakta i prstohvat soli u blenderu. Sipajte ih u kalupe za sladoled na štapiću i ostavite da se smrznu najmanje četiri sata.

Kolačići sa suhim grožđem za doručak

Ovi maleni zalogaji neće imati ukus kao bakini kolačići sa suhim grožđem, ali su odličan doručak koji možete lako i ponijeti kada ste u žurbi. Da biste ih napravili, zagrijte rernu na oko 175°C. Izgnječite prezrelu bananu, a potom joj dodajte i ¼ šolje putera od kikirikija i dobro sve sjedinite. Zatim, dodajte i ½ šolje presovanog ovsa, ¼ kašičice cimeta, ½ kašičice vanila ekstrakta, 3 kašike suhog grožđa i prstohvat ili dva soli. Napravite kuglice, a potom ih spljoštite i pecite oko 14 minuta. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi i koristite za doručak ili užinu.

Mafini od slatkog krompira sa četiri sastojka

Ovi zalogaji od slatkog krompira i banana nisu nikako previše slatki, ali su lagana užina koja odgovara svim ukusima. Skuhajte jedan srednje velik slatki krompir (jača vatra će ubrzati malo kuhanje), potom ga izgnječite zajedno sa srednje velikom prezrelom bananom. Umješajte ¼ šolje putera od koštunjavog voća, dva jajeta, cimet i dodajte još neki od sastojaka po želji, kao što su komadići čokolade ili svježe borovnice. Prebacite tijesto kašikom u kalupe za mini-mafine i pecite na 175°C oko 18 minuta.