Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

6 stvari koje (ne)možete sa aluminijskom folijom

Koliko često koristite aluminijsku foliju u kuhinji? Da li ste sigurni da je koristiti pravilno? Znamo, da nije naučna fantastika, ali postoje argumenti za i protiv koje bi trebali znati prije same upotrebe. Ne brinite, mi ćemo vam otrkiti neke savjete i trikove koji će vam olakšati svakodnevnu upotrebu aluminijske folije.

                DA: Upotreba aluminijsku foliju za oblaganje tava ili tepsija za pečenje

Znamo, to je prava gnjavaža, ali ćete kasnije sa lakoćom očistiti posuđe. Kada pripremate hranu direktno na tavi ili tepsiji veoma je moguće da će se lijepiti ili zagoriti, pa je teže očistiti, ali ukoliko koristite foliju, sve što trebate jeste da je smotate – i čišćenje je gotovo.

Ipak, imajte na umu da se hrana može zalijepiti za aluminijsku foliju, pa bi bilo lijepo da prvo pomastite tankim slojem biljnog ulja. Imamo i dodatnu prednost za korištenje aluminijske folije: vaša hrana će biti ukusnija, što nikako ne može biti loša stvar, zar me?

 

                NE: Upotreba aluminijsku foliju na dno pećnice tokom pečenja

Kako bi zaštitili svoje pećnice mnogi koriste aluminijske folije, što je u principu prilično efikasna tehnika, ali s druge strane ona također umanjuje kvalitet procesa pečenja i može trajno oštetiti vašu pećnicu.

Stručnjaci tvrde da postavljanje aluminijske folije na dno pećnice uzrokuje da se hrana zagrijava neravnomjerno, tako da neki dijelovi mogu ostati sirovi, dok će se drugi "previše" ispeći. Također, kao što smo rekli pokrivanje dna pećnica aluminijskom folijom i nije najzdraviji izbor za vašu pećnicu. Svakako preporučujemo da pećnicu jednostavno obrišete nakon svake upotrebe iako je mnogo napornije.

 

                DA: Upotreba aluminijske folije za pokrivanje mesa tokom pečenja

Kada pripremate velike količine mesa, poput pileta, puretine ili ćurke, pečenje može biti neravnomjerno, te samim tim teško i zahtjevno. To bi značilo da vanjski dijelovi mogu biti hrskavi i reš pečeni, dok unutrašnjost nije ni pribiližno gotova - posebno kada se priprema na većim temperaturama.

Prilikom pripreme mesa, prekrijte ga velikom komadom aluminijske folije i problem će biti riješen. Jednostavno je zamotajte preko tepsije ili pekača i držite većinu pečenja. Istu skinite kada je meso gotovo, i pecite još nekoliko minuta kako bi meso dobilo lijepu hrskavu koricu.

 

                NE: Upotreba aluminijsku foliju u mikrovalnim pećnicama

Da li ste ikada zaboravili izvaditi kašiku iz hrane prije nego sto je stavili u mikrovalnu pećnicu? Sjećate se šta se dogodi? Sigurno je da nije lijepo, a potpuno ista stvar će se dogoditi ako stavite aluminijsku foliju u mikrovalnu pećnicu.

Nije u pitanju samo šteta koju nanese mikrovalnoj (što je glavni problem u svakom slučaju) već i zbog činjenice da aluminij odbija valove u mikrovalnoj pećnici, što uzrokuje neravnomjerno zagrijavanje hrane.

 

                DA: Upotreba aluminijske folije za neutraliziranje neugodnih mirisa

Hrana sa jakim mirisom može napraviti veoma neugodan miris u kuhinji, poput potpunog preuzimanja mirisa vašeg zamrzivača i frižidera. Kako biste ovo izbjegli, koristite aluminijsku foliju za pokrivaje hrane sa jakim mirisima i pobrinite se da dobro zamotate kutije.

Aluminijska folija je odlična za zamrzavanje: ukoliko dobro zamotate hranu, ona će praktički biti hermetički zatvorena.

 

                NE: Upotreba aluminijske folije za čuvanje kiselih namirnica

Aluminijska folija je odlična za čuvanje i pakovanje gotovo svega – osim kisele hrane. Hrana poput tart voća, jela s octom, paradajzom, paradajz sosom i slično ne reaguju dobro s aluminijom, što može čak izazvati eroziju folije.

Ukoliko zamotate kiselu hranu u aluminijsku foliju, ubrzo ćete primjetiti male rupice u foliji – to je uzrokovano erozijom. Male količine aluminija mogu migrirati u hranu tokom ovog procesa i izazvati metalni okus, što baš i nije poželjno. Kiselu hranu je mnogo bolje čuvati u plastičnim posudama i koristiti aluminijsku foliju u druge svrhe.