Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

6 stvari koje možete (i ne možete) raditi s aluminijskom folijom

Koristite li često aluminijsku foliju u svojoj kuhinji? Jeste li sigurni koristite li je na ispravan način? Znamo, ovdje nije riječ o kvantnoj fizici, ali predstavljamo vam nekoliko savjeta kako je ispravno koristiti. I ne brinite, izdvojili smo one koji će vam itekako olakšati stvari.

Koristite je za oblaganje posuda za pečenje

Znamo, ovo je gnjavaža ali spriječit ćete probleme koji bi se mogli kasnije pojaviti. Hrana koja se priprema u posudi za pečenje lijepi se za dno i gori te ju je teško ukloniti. Ako koristite foliju, jedino što morate učiniti je odlijepiti je s dna posude i baciti - čišćenje je završeno.
Imajte na umu da će se hrana zalijepiti i na foliju pa bi je bilo mudro premazati s malo ulja. Dodatna prednost kod korištenja aluminijske folije: vaša hrana će biti hrskavija što zapravo i nije loše, zar ne?

Ne stavljajte aluminijsku foliju na dno rerne

Mnogi od nas stavljaju aluminijsku foliju na dno rerne kako bi ostala čista tokom pečenja. Iako je riječ o poprilično učinkovitom rješenju, s druge strane, folija smanjuje kvalitet pečenja i dugoročno oštećuje rernu.
Stručnjaci kažu kako oblaganje dna rerne folijom uzrokuje neravnomjerno pečenje hrane, što znači da će neki dijelovi biti prepečeni dok će drugi biti sirovi. Također, folija će uništiti vašu rernu. Uvjereni smo da ćete sada nakon svake upotrebe očistiti rernu od tekućine i ostataka od pečenja.

Prekrijte meso tijekom pečenja

Kada pripremate velike komade mesa, poput cijelog pileta, purice ili pečenke, teško ih je ispeći ravnomjerno. Može se dogoditi da se vanjski dio prepeče a unutrašnjost ostane sirova, pogotovo ako pečete na visokoj temperaturi.
Jednostavno ćete riješiti ovaj problem prekrijete li meso folijom. Neka folija ostane na tepsiji većinu vremena pečenja a zadnjih nekoliko minuta skinite foliju kako biste dobili finu hrskavu koricu.

Aluminijsku foliju ne koristite u mikrovalnoj

Jeste li ikada zaboravili maknuti kašiku iz šoljice prije nego li ste je stavili u mikrovalnu? Sjećate li se što se dogodilo? Vjerojatno nije bilo ugodno, i ista stvar će se dogoditi ako u mikrovalnu stavite aluminijsku foliju.
Ne samo da ćete oštetiti mikrovalnu (što je uglavnom najveći problem) već ćete uzrokovati neravnomjerno zagrijavanje hrane.

Spriječite širenje neugodnih mirisa u frižideru i zamrzivaču

Hrana sa snažnim mirisima može stvoriti neugodno okruženje u vašoj kuhinji i u potpunosti obuzeti vaš frižider ili zamrzivač. Kako biste to izbjegli, prekrijte smrdljivu hranu i dobro osigurajte rubove kako miris ne bi izlazio izvan folije.
Aluminijska folija je odlična za zamrzavanje: ako dobro omotate hranu, praktički će biti nepropusna, što znači manje smrznutih dijelova.

Ne koristite foliju za pohranu kisele hrane

Aluminijska folija se može koristiti za umatanje bilo čega - osim kisele hrane. Voće, hrana s sirćetom, paradajz i umak od paradajza te slična hrana, u dodiru s aluminijem, može uzrokovati oštećenje folije.
Pohranite li kiselu hranu u aluminijsku foliju, ubrzo ćete primijetiti rupice uzrokovane erozijom. Mala količina aluminija, tijekom ovoga procesa, može kontaminirati hranu i uzrokovati metalni okus hrane. Kiselu hranu čuvajte u plastičnim posudama a aluminijsku foliju koristite za pohranu ostale hrane.