Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

6 savjeta za kuhanje kojima čuvate hranjive sastojke

Otkrijte kako da maksimalno iskoristite sve hranjive sastojke u zdravim namirnicama, voću i povrću, uz pomoć nekoliko jednostavnih i brzih savjeta i trikova za kuhanje.

Nutricionista i dijetetičar Vendi Brazilian je sa nama podjelila svoje tajne za čuvanje i oslobađanje svih hranjivih sastojaka, punog nutritivnog potencijala mrkve, jabuka, bijelog luka i drugih. Ona također objašnjava kako pripremiti i zdravu salatu od kelja i avokada ili zdravu salatu od krompira na mediteranski način.

Uparite avokado i kelj (ili neki drugi tamniji „zeleniš“)

Kombinovanjem ovih namirnica se povećava apsorpcija vitamina K i povećava prisustvo važnih nutrijenata kao što je beta-karoten i to i do 400% puta, pa i više! Istraživanja su također pokazala da avokado uparen sa paradajzom – kao kod guakamola ili salse – povećava apsorpciju korisnih sastojaka i za više od 200%.

Koristite svježe i sušene začine uz proteinske namirnice

U obroku koji sadrži masti, svježi i sušeni začini i njihove mješavine mogu uticati da se smanji nivo masti u krvi (triglicerida) i do 30% poslije obroka. Kada se nađu u marinadama sa raznim vrstama mesa, piletini, pljeskavicama, itd. (praktično bilo kojem proteinu životinjskog porijekla), začini smanjuju produkciju štetnih materija i za 44,70%.

Stanjite mrkve i pecite ih cijele

Kuhanje mrkve povećava nivo bitnih biljnih hranjivih sastojaka karotenoida – uključujući tu i beta-karoten, koji igra bitnu ulogu za zdrav vid, kožu i imunološki sistem. Istraživanje je pokazalo da one zadržavaju karotenoide i druge nutrijente daleko bolje kada su cijele, nego kada ih isjeckamo i potom skuhamo. Cijele će zadržati i više ukusa, također!

Kuhajte jabuke u posudi od gvožđa

Na ovaj način dodajete svojoj hrani gvožđe koje će se sa lakoćom apsorbovati u vaše tijelo. Kuhanjem jabuka u posudi od livenog gvožđa povećavate sadržaj ovog minerala u jabukama, i to i do 21 put! Također, kuhanjem paradajz sosa u istim ovim posudama, povećavate sadržaj gvožđa do 9 puta.

Dopustite bijelom luku da "odmori" poslije sjeckanja

„Odmaranjem“ bijelog luka poslije njegovog sjeckanja, sitnog sjeckanja ili drobljenja (prije kuhanja) omogućuje se stvaranje vrlo bitnih sastojaka koji se dovode u vezu sa zdravljem srca i smanjenjem rizika od pojave raka.

Dopustite krompiru da se ohladi

Ovo povećava koncentraciju takozvanog otpornog skroba u njemu, koji se ponaša više kao vlakno nego kao skrob koji je ugljeni hidrat. Istraživanja su pokazala da se ovako smanjuje unos kalorija i apsorpcija ugljenih hidrata iz krompira, a povećava sagorjevanje masti za više od 20%!

Otporni skrob također pomaže povećavanju nivoa hormona koji nam daju signal da prestanemo sa jelom onda kada smo siti.