Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

5 ukusnih jela iz samo jedne šerpe

Vjerujemo da žudite za nekim finim jelom, koje će Vas ugrijati u hladnim večerima i koje možete brzo pripremiti uz minumum uprljanih sudova. Imamo dakle tačno ono što Vam treba – i što je još bolje - možete da birate između 5 različitih opcija!

Pasta

Pasta je jedna od najukusnijih stvari na svijetu i za pripremu može biti vrlo laka ili vrlo komplikovana, ali onoliko koliko Vi to želite. Ukoliko apsolutno ne želite da za pastu upotrijebite više od jedne posude, onda sve sastojke možete skuhati zajedno i tako dobiti manje prljavih sudova i još intenzivnije ukuse.

Dosta Vam je uobičajene paste sa sosom od paradajza? Nema problema, isprobajte delikatesnu pastu sa bijelim lukom i parmezanom. Zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte malo bijelog luka i propržite ga oko minut - dva. U to umiješajte malo pilećeg bujona, putera, mlijeka i paste i dodajte soli i bibera po ukusu. Dovedite sve do „ključanja“ i krčkajte dok pasta ne bude dovoljno skuhana. Umiješajte u ovo još malo parmezana, a ukoliko je smjesa previše gusta dodajte joj još malo mlijeka.

Fritata

Ukusna fritata se vrlo brzo priprema i sjajna je da se iskoriste ostaci hrane iz frižidera. Sa lakoćom je možete spremiti u jednoj šerpi i vrlo je jednostavno jelo, pa savršeno odgovara i početnicima u kuhanju. Spremni ste da je probate? Probajte onda ovaj ukusni recept za fritatu sa špinatom i kozjim sirom.

Uključite rernu da se zagrije i stavite pliću tavu - koja može da se koristi i u rerni - na šporet. Dodajte u njega malo maslinovog ulja, isjeckanog bijelog luka, so i biber i ostavite sve da se proprži u naredna 3-4 minuta. Dodajte zatim malo špinata (ili drugog povrća koje imate u frižideru) i kuhajte sve nekoliko minuta. Dodajte tome i jaja i izmrvite u sve sir (kozji sir je najbolji izbor). Kuhajte sve dok mješavina ne počne da se sjedinjuje, a zatim prebacite tavu u rernu i pecite oko 10 do 12 minuta.

Fahitas

Ovo je vjerovatno jedno od najpopularnijih jela na svijetu i definitivno sjajan izbor za hladne, zimske večeri. Znamo, djeluje prilično komplikovano, ali je zapravo nevjerovatno lako za pripremu. I stvarno Vam treba samo jedna posuda! Pa šta čekate - probajte ovu ukusnu pileću fahitu!

Uzmite veću tavu, zagrijte malo ulja, dodajte sjeckani crni luk, propržite nekoliko minuta i potom dodajte tome sjeckanu papriku različitih boja. Kada povrće omekša, dodajte tome marinirana pileća prsa isjeckana na kockice (ili bilo koju drugu vrstu mesa koju volite) i kukuruz - i sve kuhajte dok meso ne bude gotovo. Sada, sve što treba da uradite je da zagrijete tortilje (najlakše je to uraditi u mikrovalnoj) i da ih napunite filom koji ste skuhali, a zatim im dodajte malo sjeckanog sira i pavlake i obrok je gotov.

 Džambolaja

Naravno, uvijek možete pripremiti obični rižoto – ali zašto pristajati na lošije - kada možete uživati u spektakularnoj džambolaji? Ona je malo ljuta, pa će Vas fino ugrijati kada je hladnije vrijeme, a njeni ukusi su jedinstveni, pa ćete se definitivno zaljubiti u ovo preukusno jelo.

Zagrijte rernu i stavite na šporet posudu za kaserole koja je pogodna i za upotrebu u rerni. Začinite pileći batak, isjeckajte ga na kockice i kuhajte oko 4 minuta. Sklonite meso sa strane. Propržite sjeckani crni luk i pustite da omekša u narednih 8 minuta, potom ubacite i sjeckani bijeli luk, sjeckanu papriku, majčinu dušicu i origano i kuhajte oko 2 minuta. Vratite meso u jelo, začinite sa solju, mljevenom paprikom, ljutom paprikom i biberom i kuhajte sve zajedno još oko 2 minuta. Potom ubacite rižu, a zatim dodajte i malo paradajz pirea. Sipajte na kraju i pileći bujon, dobro sve izmješajte, dovedite do ključanja, a potom poklopite i stavite u rernu na 20 minuta.

Izvadite jelo iz rerne i  dodajte mu malo kozica, dagnji i školjki. Zatim vratite poklopac i vratite jelo u rernu na još 10 minuta. Izvadite jelo iz rerne i sve dobro izmješajte. Pospite odozgo sa malo peršuna i odmah poslužite.

 Paprikaš

Nema ničeg bolje od gušće čorbe ili paprikaša kada su večeri još hladne... Ovakva jela će Vas ugrijati, daće Vam snagu koja Vam je potrebna i neće zaprljati previše sudova u kuhinji. Ukoliko želite nešto malo jače, imamo super ideju za paprikaš sa ćuftama - koji je zaista prava poslastica.

Začinite malo mljevenog mesa, potom ga oblikujte u ćufte. Zagrijte ulje u većoj tavi, dodajte ćufte i kuhajte oko 5 minuta. Dodajte sjeckani crni luk i papriku i kuhajte sve oko 5 minuta, a potom promiješajte i dodajte sjeckani bijeli luk i mljevenu papriku. Dobro izmješajte, a zatim ubacite sjeckani paradajz. Pokrijte i krčkajte oko 10 minuta. Umješajte u sve još malo graha iz konzerve i začinite, a zatim krčkajte još 10 minuta. Za kraj dodajte peršun i poslužite uz tostirani hljeb.