Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

5 savjeta za što bolji praznični meni

Praznici nam stižu i znate šta to znači - puno porodičnih obroka! Ali činjenica da ste domaćin cijeloj porodici ne znači nužno da obroci moraju iziskivati puno posla i biti basnoslovno skupi. Pratite ove jednostavne savjete i trikove i zaista ćete imati spektakularan praznični meni za tren oka!

Savjet # 1: Napravite listu i provjerite je dva puta

Očigledno vi niste Djed mraz, ali postoji razlog zašto je on tako lud za njegovim listama - jer mu olakšavaju život.

Priprema liste sa svime što treba uraditi, sve što vam je potrebno za kupovinu i sve što vam je potrebno za pripremu učinit će cijeli proces mnogo jednostavnijim. Verovatno ste proveli dobar dio svog života u kuhinji i mislite da sve to znate ... ali, pravljenje liste i dalje štedi mnogo vremena. Samo nekoliko minuta pažljivog razmatranja može vam uštedeti mnogo vremena- znat ćete šta vam treba kada uđete u supermarket i nećete morati da se vratite u radnju jer ste zaboravili kupiti mali, ali važan detalj.

Savjet # 2: Nemojte eksperimentirati!

Eksperimentisanje u kuhinji jedan je od razloga zašto volimo kuvanje - ali kada je praznični obrok u pitanju, nije vrijeme ni mjesto za isprobavanje novih stvari. Ako stvarno želite da impresionirate svoje goste priprema novog, egzotičnog jela, napravite ga nekoliko puta prije velikog dana, tako da možete biti sigurni da ćete to ispraviti. Obično je najbolje držati se jela koja dobro znate i koje ste pripremili mnogo puta ranije.

Ne mora biti dosadno i obično kao i uvijek! Možete probati različite kombinacije predjela i glavnih jela, postati kreativni kada je serviranje u pitanju. Ali kako bi izbjegli kulinarsku katastrofu na Novogodišnje veče, budite sigurni da znate šta radite.

Savjet # 3: Ostavite sebi dovoljno vremena

Vrijeme u kuhinji brže prolazi, zar ne? Sigurni ste da imate dovoljno vremena da pripremite sve što planirate, ali onda se dogode krive stvari i odjednom shvatite da su gosti stigli, a vama fali oko sat vremena do završetka obroka.

Napravite plan i pobrinite se da imate dovoljno vremena - i sve će biti u redu. Uvjerite se da u vašem frižideru ima dovoljno prostora za stvari koje ćete pohraniti tamo tokom pripreme (ovo je posebno važno ako pravite deserte). Pripremite sve što možete unaprijed - neka jela ili sastojci mogu se pripremiti dan ili dva ranije, što bi moglo da vam uštedi dosta vremena na dan događaja. Rano idite u kuhinju - ako imate sve spremno kada se gosti pojave, to znači da ćete moći da uživate u obroku sa njima, a ne cijelu noć da robujete u kuhinji.

Savjet # 4: Pronađite malo jeftinije sastojke

Vrhunski sastojci i kulinarska remek-djela su sjajna ideja - ali na kraju vas koštaju bogatstvo, u vremenu i novcu. Zašto ne pokušati nešto drugačije ove godine? Jeftinije i jednostavnije alternative neće isprazniti vaš bankovni račun i za to će biti potrebno mnogo manje vremena, tako da ćete ustvari imati vremena da uživate u zabavi. Možete napraviti ista, tradicionalna jela koja obično pravite, samo promijenite osnovne sastojke - možda će biti potrebno malo kreativnosti, ali rezultati bi mogli biti spektakularni.

Također možete pokušati da poslužite nekim domaćim, tradiconalnim jelima - možda će zvučati jeftino, ali svi će cijeniti lijepo, srdačno jelo koga se sjećaju iz svog djetinjstva!

Savjet # 5: Manje je više

Kuhanje obroka za grupu ljudi može biti mučenje - ili može biti zabavna avantura, sve zavisi od perspektive. Ali, ako to radite sami, vjerovatno ćete raditi satima ili čak i danima, a kada zabava počne, previše ćete biti iscrpljeni da biste uživali u društvu svojih gostiju. Pokušajte da pronađete nekog da vam pomogne u ovom poslu.

To može biti vaš supružnik, vaša djeca ili roditelji - ili čak možete pitati neke od gostiju da vam pomognu. Svako shvata da priprema ogromnog obroka zahtjeva puno posla, a vjerovatno će osjećati krivnju što ste sve uradili sami, tako da će biti više nego sretni što će vam pomoći. Na ovaj način, sve će biti učinjeno za kratko vrijeme - i uživat ćete u zabavi u kuhinji.