13 savjeta iz kuhinje koje niste znali
Vjerovatno ste se mnogo puta našli u situaciji kada u kuhinji imate problem sa namirnicama, a ne znate kako ga riješiti. Uz ovih 13 savjeta ćete sigurno olakšati sebi boravak u kuhinji.
Donosimo vam, u nastavku, rješenja za neke od problema:
#1 Tvrdo meso
Kad meso kod kuhanja ne omekša, u supu ili umak dodajte malo sode bikarbone i vidjet ćete ogromnu razliku.
Meso će biti mekše i sočnije, a vama će uštedjeti vrijeme.
#2 Meso ima čudan miris
Ako meso nije posve svježe i ima pomalo neugodan miris, operite ga u vodi s malo sirćeta pa dobro propirjajte ili ispecite.
Sirće uklanja neugodnemirise, a visoka temperatura na kojoj se meso peče ubija bakterije koje se eventualno nalaze na mesu.
#3 Miris ribe
Ko ne voli miris morskih riba treba kod čišćenja iznutra odstraniti crnu tanku kožicu, a ribu iznutra natrljati solju i sirćetom ili sokom od limuna.
Limun će razmekšati meso, dok će sol i sirće odstraniti jak miris ribe.
#4 Presolili ste supu
Ako je supa preslana u nju stavite oguljeni sirov krumpir i prokuhajte petnaestak minuta.
Krompir upija sol i samim tim će pomoći kod ovog problema.
#5 Meso iz supe
Ako meso stavite u hladnu vodu, supa će biti ukusnija. Vrijedi i obrnuto, ako ga stavite u vruću vodu, ukusnije će biti meso.
Želite li tamniju goveđu supu u nju dodajte oguljinu od luka ili nekoliko kriški luka prije kuhanja propržite na malo masla.
Želite li lijepu i bistru goveđu supu mrkvu najprije ispržite na malo masnoće , pa dodajte vodi u kojoj se kuha meso i ostatak povrća.
#6 Supa je premasna
Ako je supa premasna u nju na nekoliko minuta stavite komad starog hljeba. On će upiti suvišnu masnoću.
Supu možete odmastiti i tako da u nju prilikom kuhanja uronite hladnu kašiku na koju će se hvatati masnoća. Kašiku isperite toplom vodom, pa ohladite pod mlazom hladne vode i ponovite postupak.
Čini vam se da je tijekom kuhanja dosta supe isparilo? U lonac dodajte vrelu vodu jer će od hladne vode supa postati mutna.
#7 Meso peradi je pretvrdo
Čini li vam se da je meso domaće peradi pretvrdo možete ga omekšati.
Natrljajte utrobu šećerom i ostavite da odmara 12 sati. Nakon toga ga dobro operite, osušite i pripremite na uobičajen način. Meso će biti iznenađujuće nježno i meko.
#8 Ljute paprike
Ako ste zagrizli ljutu papriku, nemojte piti vodu jer ćete još jače osjetiti ljutinu. Radije na jezik stavite malo soli, ona će je ublažiti.
#9 Nestalo vam je praška za pecivo
Nemate praška za pecivo? Nikakav problem, uzmite rum. Tri do četiri kašičice ruma tijestu će dati isti učinak kao i prašak za pecivo.
#10 Sir je suh i tvrd
Ako je sir postao tvrd i suh, treba ga staviti u mlijeko na nekoliko sati kako bi opet bio svjež.
#11 Kako do ukusnijih kolača
Želimo li dobiti čvrst snijeg od ne baš svježih jaja, prije miksanja je potrebno dodati malo soli ili sok od limuna.
Ako želite da grožđice ne padnu na dno kolača. Već ostanu pravilno raspoređene kroz cijeli kolač, uvaljajte ih u brašno.
Stavljate li kumin na kolač, prije ga namočite u vodi da malo nabubri. Tako neće ispadati s peciva.
#12 Kako do ukusnog mesa
Meso za kosane odreske, umjesto jajima, možete povezati naribanim sirovim krompirom.
Svim jelima koje pripremate od mljevenog mesa dodajte nekoliko kapi limunova soka jer će biti mnogo ukusnije.
#13 Desert za 10 sekundi
Izmiješate li šoljicu kravljeg sira s nekoliko kašičica marmelade ili meda, dobit ćete zanimljiv i ukusan desert.