Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Mamina pogača

Vrijeme pripreme:

do 45 minuta

Ukupno trajanje:

do 45 minuta

Sastojci:
  • 1 kg brašna
  • 1 kocka Digo kvasca
  • 2,5 dl mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 2 dl mlake vode
  • 3 žumanjka
  • 3 fildžana ulja
  • 250 g maslaca
  • sol
Priprema:

1. U mlijeku otopiti šećer i malo brašna, te dodati kocku Digo kvasca prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti na toplom 20ak minuta dok se ne zapjeni i ne dobijemo kvaščevo mlijeko.

2. U 800 g brašna dodati sol i promješati, posebno pomješati mokre sastojke, ulje, žumanjke, ostatak mlijeka te umješati zajedno sa kvašćevim mlijekom u brašno.

3. Tijekom mješenja dodavati polako ostatak brašna i vodu dok ne dobijem rahlo tijesto koje se ne ljepi za drvenu dasku i ruke.

4. Razvaljamo ga na plahtu debljine 2 cm i premažemo maslacem koji je temperiran na sobnu temperaturu.

5.  Plahticu tijesta preklopimo pa opet mažemo te još jednom preklopimo i opet premažemo maslacem, te ostavimo da se diže na toplom još dodatnih 20-ak minuta.

6. Proces premazivanja još jednom ponovimo tako da tijesto ima 8 listova.

7. Opet ga ostavimo da se diže 20ak minuta, podjelimo na 3 jednaka djela te ga ručno u oblikujemo u valjak koji sjećemo na “ružice” dužine 4-5-6 cm i poredamo u tepsiju te ostavimo da se diže.

8. Premazati bjelanjkom, posuti sjemenkama i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni C 40-ak minuta.

Autor : Vjeko