Kesten bajadera
Komplikovanost
Vrijeme kuhanja:
30 min
Vrijeme pripreme:
20 min
Ukupno trajanje:
50 min
- Sastojci:
-
- Kora
- 250 g šećera
- 1 kaf.šolja vode (0,75 ml)
- 125 g maslaca
- 100 g mljevenog keksa
- 75 g oraha
- 50 g čokolade
- Fil
- 150 g kesten-pirea
- 50 g šećera u prahu
- 50 g maslaca
- 50 g oraha
- 1 kašika ruma
- Glazura
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
- Priprema:
-
Priprema
1.
Skuhati sirup od 250 g šećera sa 1 šoljom vode, sačekati da provri i kuhati 3 minute.
2.
Skloniti s ringle, dodsti maslac i miješati dok se u potpunosti ne istopi. Dodati ostale sastojke: mljevene orahe, keks i izlomljene kocke čokolade...po želji dodati 1 kašikicu kakaa, za tamniju smjesu.
3.
Sve dobro izmiješati i kad se smjesa malo ohladi rastanjite je preko folije (razviti koru dimenzija cca 35×35 cm).
4.
Fil: izmiješati kesten-pire, šećer u prahu, maslac i mljevene orahe, dodati kašiku ruma i sve staviti u špricu sa okruglim nastavkom.
5.
Duž ivice razvijene kore, istisnuti fil od kestena kao traku.
6.
Uzeti foliju i podići ivicu tijesta i prebaciti je preko trake od kestena, kao kad zavijamo rolat, malo pritisnuti da obuhvati fil od kestena i odsjeći neposredno uz ivicu.