Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Kesten bajadera

Komplikovanost

Vrijeme kuhanja:

30 min

Vrijeme pripreme:

20 min

Ukupno trajanje:

50 min

Sastojci:
  • Kora
  • 250 g šećera
  • 1 kaf.šolja vode (0,75 ml)
  • 125 g maslaca
  • 100 g mljevenog keksa
  • 75 g oraha
  • 50 g čokolade
  • Fil
  • 150 g kesten-pirea
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 g maslaca
  • 50 g oraha
  • 1 kašika ruma
  • Glazura
  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja
Priprema:

Priprema

1.

Skuhati sirup od 250 g šećera sa 1 šoljom vode, sačekati da provri i  kuhati 3 minute.

2.

Skloniti s ringle, dodsti maslac i miješati dok se u potpunosti ne istopi. Dodati ostale sastojke: mljevene orahe, keks i izlomljene kocke čokolade...po želji dodati 1 kašikicu kakaa, za tamniju smjesu.

3.

Sve dobro izmiješati i kad se smjesa malo ohladi rastanjite je preko folije (razviti koru dimenzija cca 35×35 cm).

4.

Fil: izmiješati kesten-pire, šećer u prahu, maslac i mljevene orahe, dodati kašiku ruma i sve staviti u špricu sa okruglim nastavkom.

5.

Duž ivice razvijene kore, istisnuti fil od kestena kao traku.

6.

Uzeti foliju i podići ivicu tijesta i prebaciti je preko trake od kestena, kao kad zavijamo rolat, malo pritisnuti da obuhvati fil od kestena i odsjeći neposredno uz ivicu.

Autor : Delimano