FEIJÃO TROPEIRO - Crveni brazilski gulaš
Vrijeme pripreme:
više od 1 sata
Ukupno trajanje:
više od 1 sata
- Sastojci:
-
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 4 lista deblje salame
- 150g dimljene kobasice - izrezati na krugove 1cm
- 3/4 kockica žutog luka
- 1/2 šolje zelene paprike - izrezana na kockice
- 1/2 šolje crvene paprike - izrezana na kockice
- 1 kašika mljevenog bijelog luka
- 250g crvenog graha, natopljen preko noći i isušeni
- 2 lovora
- 4 šolje pilećeg temeljca ili vode
- so i biber
- 4 tvrdo kuhanih jaja i prepolovljenih
- bijela riža kao prilog
- Priprema:
-
-
Zagrijati Delimano wok tavu i dodati maslinovo ulje. Kada se zagrije dodati salamu i kuhati, povremeno mješajući da ne zagori. Kuhati dok salama ne bude hrskava ( 7-8 minuta).
-
Dodati kobaisce i kuhati dok se lagano ne karamelizira - cca. 5 minuta.
-
Dodati luk, zelene i crvene paprike i kuhati, povremeno miješajući do karamelizacije - cca. 10 minuta.
-
Staviti bijeli luk u posudu i kuhati - cca. 1 minuta
-
Dodati crveni grah, lovor i pileći temeljac i kuhati do ključanja. Smanjiti toplotu i nastaviti kuhati grah na manjoj toploti povremeno mješajući dok većina vode ne apsorbira - cca. 2 i po sata.
-
Dodati so, biber i fafaron po želji.
-