Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Domaći hamburgeri

Komplikovanost

Vrijeme kuhanja:

20 minuta

Vrijeme pripreme:

15 minuta

Ukupno trajanje:

35 minuta

Sastojci:

500 g mljevenog mesa - junetina

Za klasični hamburger (1 kom)

  • 2 kašike prezle

  • 1/2 luka

  • 2 kašike peršuna

  • 1/2 kašike svježeg mljevenog bibera

  • 2-3 kašike vode

  • 1 kašika ulja

 

Hamburger sa sirom (1 kom)

  • 1 manji komad sira po izboru

  • na vrh kašike bibera

  • 1-2 kašike sirćeta

 

Priprema:

Ova količina mesa je dovoljna za 4 hamburgera.

Količina sastojaka je za jedan hamburger, zato ako odlučite pripremiti samo jednu vrstu ne zaboravite povećati količinu sastojaka!

Klasični hamburger

  • Na maslacu popržiti 1/2 luka sitno nasjeckanog, ako radite sa većom količinom mesa ne samo za jedan burger onda povećajte količinu luka. Važno je da burger sadrži puno luka.

  • Pržiti luk oko 5 minuta da malo potamni.

  • U meso dodati proprženi luk zajedno sa masnoćom, nasjeckani peršun, prezlu, vodu, i dobro pobiberiti sa svježe mljevenim biberom.

  • Oblikovati hamburger ručno i staviti u frižider da odstoji oko 30 minuta.

Hamburger sa sirom

  • Sir raskomadati na manje komadiće, nemojte presitno.

  • Dodati u smjesu s mesom koju ste predhodno samo posolili.

  •  Dodati sirće i sve dobro promiješati, oblikovati hamburger i ostaviti da odstoji u frižideru pola sata.

Prženje

  • Ohlađene hamburgere pržiti na malo ulja.

  • Najprije jednu stranu prziti 3 minute, okrenuti i popržiti drugu stranu 3 minute s time da stavite poklopac koji je manje veličine nego tava i s time pretisnete na burger da se u isto vrijeme prži u vlastitom sosu.

  • Burger mora izuzetno potamniti na obje strane.

  • Pecivo narežite na pola, možete ga popržiti u tavi gdje se pržio hamburger. Dodati majonezu, kečap, čili umak ili slično po vašem ukusu.

  • Dodati vrući hamburger, po želji možete dodati salatu i sir.

Autor : Delimano