Domaći hamburgeri
Komplikovanost
Vrijeme kuhanja:
20 minuta
Vrijeme pripreme:
15 minuta
Ukupno trajanje:
35 minuta
- Sastojci:
-
500 g mljevenog mesa - junetina
Za klasični hamburger (1 kom)
-
2 kašike prezle
-
1/2 luka
-
2 kašike peršuna
-
1/2 kašike svježeg mljevenog bibera
-
2-3 kašike vode
-
1 kašika ulja
Hamburger sa sirom (1 kom)
-
1 manji komad sira po izboru
-
na vrh kašike bibera
-
1-2 kašike sirćeta
-
- Priprema:
-
Ova količina mesa je dovoljna za 4 hamburgera.
Količina sastojaka je za jedan hamburger, zato ako odlučite pripremiti samo jednu vrstu ne zaboravite povećati količinu sastojaka!
Klasični hamburger
-
Na maslacu popržiti 1/2 luka sitno nasjeckanog, ako radite sa većom količinom mesa ne samo za jedan burger onda povećajte količinu luka. Važno je da burger sadrži puno luka.
-
Pržiti luk oko 5 minuta da malo potamni.
-
U meso dodati proprženi luk zajedno sa masnoćom, nasjeckani peršun, prezlu, vodu, i dobro pobiberiti sa svježe mljevenim biberom.
-
Oblikovati hamburger ručno i staviti u frižider da odstoji oko 30 minuta.
Hamburger sa sirom
-
Sir raskomadati na manje komadiće, nemojte presitno.
-
Dodati u smjesu s mesom koju ste predhodno samo posolili.
-
Dodati sirće i sve dobro promiješati, oblikovati hamburger i ostaviti da odstoji u frižideru pola sata.
Prženje
-
Ohlađene hamburgere pržiti na malo ulja.
-
Najprije jednu stranu prziti 3 minute, okrenuti i popržiti drugu stranu 3 minute s time da stavite poklopac koji je manje veličine nego tava i s time pretisnete na burger da se u isto vrijeme prži u vlastitom sosu.
-
Burger mora izuzetno potamniti na obje strane.
-
Pecivo narežite na pola, možete ga popržiti u tavi gdje se pržio hamburger. Dodati majonezu, kečap, čili umak ili slično po vašem ukusu.
-
Dodati vrući hamburger, po želji možete dodati salatu i sir.
-