Čoko torta
Vrijeme kuhanja:
30 minuta
Vrijeme pripreme:
20 minuta
Ukupno trajanje:
50 minuta
- Sastojci:
-
Vanila i kakao kora:
- 225 gr margarina
- 200g šećera
- 80g mljevenih lješnika
- 180 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3 jaja
- 100 ml jogurta
- 1 kašičica vanile
- i 3 kašike kakaa
Kora karamel:
- 225 gr margarina
- 150 gr šećera
- 50 gr smeđeg šećera
- 80 gr mljevenog lješnika
- 180 gr brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 3 jaja
- 100 ml jogurta
- 1 kaš. vanile
- i 1 kašika kakaa
Krem karamela:
- 150 gr meda
- 150 gr šećera
- 150ml slatke pavlake
- 30 gr putera
- 1 kašika gustina
- 100 ml mlijeka
Glazura :
- 160 gr tamne čokolade
- 70 gr margarina
- Priprema:
-
Vanila i kakao:
U posudi pomješati gustin, prašak za pecivo i mljevene, pečene lješnjake. U drugoj posudi pjenasto umutiti margarin sa šećerom pa dodati jaja. Spojite objesmjese pa dodajte vanilu i jogurt pa sjedinite.
Podjelite smjesu na dva dijela pa u drugi stavite kako i sjedinite.
Od ove smjese ispecite dvije kore u okruglom kalupu prečnika otprilike 22 cm na 180 stepeni.
Ponovite postupak i sa druge dvije kore potpuno isto, samo što dodajete smeđi šećer. Isti je postupak pečenja.
Pomješajte u šerpi med, šećer, margarin i slatku pavlaku. Stavite na laganu vatru uz mješanje dok ne počne da se topi, sjedinjava i mjenja boju. Lagano otapati oko 45 minuta. Skinuti sa vatre pa dodati gustin pomješan sa hladnim mlijekom, zatim vratite na vatru 15-ak minuta dok krem ne očvrsne. Ostavite da se ohladi.
U šerpi pomješajte 1,5 kašiku krem sira sa čokoladom i stavite da se otopi, zatim pomješajte ostatak sira. Kada se prva smjesa ohladi dodajte joj smjesu od krem sira pa sve sjedinite.
Stavite prvu koru, pa 1/3 kreme i tako do kraja. Kada stavite četvrtu koru napravite glazuru pa premažite tortu.