Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Čoko torta

Vrijeme kuhanja:

30 minuta

Vrijeme pripreme:

20 minuta

Ukupno trajanje:

50 minuta

Sastojci:

Vanila i kakao kora:

  • 225 gr margarina
  • 200g šećera
  • 80g mljevenih lješnika
  • 180 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 100 ml jogurta
  • 1 kašičica vanile
  • i 3 kašike kakaa

Kora karamel:

  • 225 gr margarina
  • 150 gr šećera
  • 50 gr smeđeg šećera
  • 80 gr  mljevenog lješnika
  • 180 gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 100 ml jogurta
  • 1 kaš. vanile
  • i 1 kašika kakaa

Krem karamela:

  • 150 gr meda
  • 150 gr šećera
  • 150ml slatke pavlake
  • 30 gr putera
  • 1 kašika gustina
  • 100 ml mlijeka

 

Glazura :

  • 160 gr tamne čokolade
  • 70 gr margarina

 

Priprema:

Vanila i kakao:

U posudi pomješati gustin, prašak za pecivo i mljevene, pečene lješnjake. U drugoj posudi pjenasto umutiti margarin sa šećerom pa dodati jaja. Spojite objesmjese pa dodajte vanilu i jogurt pa sjedinite.

Podjelite smjesu na dva dijela pa u drugi stavite kako i sjedinite.

Od ove smjese ispecite dvije kore u okruglom kalupu prečnika otprilike 22 cm na 180 stepeni.

Ponovite postupak i sa druge dvije kore potpuno isto, samo što dodajete smeđi šećer. Isti je postupak pečenja.

Pomješajte u šerpi med, šećer, margarin i slatku pavlaku. Stavite na laganu vatru uz mješanje dok ne počne da se topi, sjedinjava i mjenja boju. Lagano otapati oko 45 minuta. Skinuti sa vatre pa dodati gustin pomješan sa hladnim mlijekom, zatim vratite na vatru 15-ak minuta dok krem ne očvrsne. Ostavite da se ohladi.

U šerpi pomješajte 1,5 kašiku krem sira sa čokoladom i stavite da se otopi, zatim pomješajte ostatak sira. Kada se prva smjesa ohladi dodajte joj smjesu od krem sira pa sve sjedinite.

Stavite prvu koru, pa 1/3 kreme i tako do kraja. Kada stavite četvrtu koru napravite glazuru pa premažite tortu.

Autor : Delimano