Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Teleći rolat sa gljivama

Vrijeme kuhanja : 2-3 sata
Vrijeme pripreme : 20 min
Sastojci:
2-3 kg teletine bez
kostiju (plećka, prsa ili
pauflek),
• 8 kašičica mlevene
paprike,
• 7 kašičica žalfije,
• so, mleveni biber,
• 1 kašičica kurkume,
• 5 kašika maslinovog ulja,
• 4 glavice crnog luka,
• 2 šolje suhog bijelog vina,
• 1 šolja pilećeg temeljca (pileće
supe u kocki),
• 100 g sušenih pečurki
(vrganj, lisičarka, smrčak,
rujnica),
• 1 glavica bijelog luka,
• 6 kriški starog bijelog hleba,
• 1 šolja parmezana,
• 2 jajeta.
Priprema:
1.Dodajte sušene gljive u šerpu i prelijte ključalom vodom, tek da ih prekrije. Ostavite ih u vodi 30 minuta. Izvadite
pečurke rešetkastom kašikom i sačuvajte tečnost. Isjecite gljive.
2. Zagrijte polovinu ulja u Delimano Stone Legend pekaču sa kamenim premazom. Isjecite crni i bijeli luk i dodajte
u pekač. Posolite i pobiberite. Dinstajte luk najmanje 10 minuta. Potom dodajte isjeckane pečurke. Dinstajte još 5
minuta.
3. Isjecite stari hljeb na kocke i dodajte u drugu posudu. Postepeno dodajte tečnost od pečuraka i miješajte dok ne
dobijete ujednačenu smjesu. Dodajte i dinstane pečurke. Dodajte parmezan i još tečnosti po potrebi. Nadjev pokrijte
i ostavite da se ohladi.
4. U drugoj posudi umutite jaja i dodajte ih u hljebni nadjev. Dobro promiješajte. Prelijte sa još tečnosti ako je potrebno.
5. Sipajte u posudu mljevenu papriku, so, žalfiju , biber i kurkumu. Promiješajte začine. Teletinu isjecite na 2 dijela
i filetirajte u dve velike šnicle. Istanjite teletinu tučkom za meso. Na šnicle dodajte pripremljenu smjesu začina i
rasporedite. Utrljajte začine u šnicle. Potom dodajte i nadjev od pečuraka.Urolujte šnicle i uvežite koncem za pečenje
ili čačkalicama.
6. Zagrijte rernu na 180°C . Stavite rolovanu teletinu u pekač i prelijte bijelim vinom. Ili iskoristite opcioni dodatak,
Delimano poklopac sa ručkom za prelivanje.
7. Pecite između 2 i 3 sata uz redovno okretanje i prelivanje. Izvadite rolovanu teletinu na dasku, skinite konac i
premažite maslinovim uljem. Isjecite na kriške debljine 2-2,5 cm.

Autor : Delimano