Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Punjena ćurka

Vrijeme kuhanja:

90 min

Vrijeme pripreme:

30 min

Ukupno trajanje:

2 sata

Sastojci:
• 1 manja ćurka 4kg (obično je
ćurka težine oko 6 kg),
• 125 g putera,
• 1 limun,
• 1 glavica bijelog luka,
• 2 mrkve,
• peršun, ruzmarin,
• 3 glavice crnog luka,
• maslinovo ulje,
• so
Priprema:

1. Obrišite ćurku papirnim ubrusom.
2. U posudu sipajte puter. Isjecite bijeli luk i dodajte u posudu. Promiješajte. Premažite unutrašnjost
ćurke ovom smjesom.
3. Isjecite limun na četrvrine. Isjecite luk i mrkvu na komade. Dodajte u utrobu ćurke.
4. Premažite ćurku spolja maslinovim uljem i solju.
5. Možete isjeći još luka i dodati u pekač, pa ćurku staviti na podlogu od luka.
6. Pokrijte pekač alumijumskom folijom ili Delimano poklopcem za pekač (opcioni dodatak).
7. Zagrijte rernu na 180°C. Pecite ćurku 90 minuta. Povećajte temperaturu na 220°C, otklopite i pecite
još 30 minuta.

SAVJET:
• Kako biste se uvjerili da je ćurka pečena, možete zasjeći kožu bataka i ako curi providna tečnost
ćurka je pečena.
• Pustite ćurku da se ohladi 20 minuta prije serviranja.
• Rešetku možete iskoristiti kao podmetač pri serviranju.

Autor : Delimano