- Sastojci:
-
- narandže
- 7-8 očišćenih svježih hurmi
- 2 jabuke
- 4-5 kašika chia sjemenki
- goji bobice
- cimet
- med
- Priprema:
-
Voćni sirovi puding nastao je iz potrebe da od voća dostupnog tokom zimskih mjeseci kreiram jutarnji obrok koji će mi dati dovoljno energije za višesatne treninge u planini, koji nije težak za varenje i nakon kog doslovno mogu već za pola sata započeti aktivnost. Ujedno, to je period kada prvi put ulazim u ozbiljne pripreme za 100 milja, duge „back to back“ treninge kada bih tokom dva dana vikenda trčala 70 km s usponom. Iako bih uvijek nosila sa sobom okrjepu u vidu energetskih barova, s višesatnih treninga sam se znala vratiti čak i da ne prepolovim taj isti bar.
Postoje dva načina priprema:
- Prvi je da voće dobro operite, ogulite i ekstraktujte, a zatim dodate chia sjemenke, zatvorite u staklenu posudu i ostavite preko noći ili bar 1-2 sata u frižideru kako bi chia gelirala smjesu.
- Drugi način je da chia sjemenke preko noći potopite u vodu kako bi nabubrile i ujutro ih dodate u svježe ekstraktovano voće prije konzumiranja. Možete dodati još sjeckane narandže ili šipak, prepuni su vitamina C a to je ono što vam treba, što čisti mišiće, jača vaš imunitet!
Zapamtite, nema boljeg i zdravijeg jutarnjeg obroka od voćnog! Nek izvinu kroasani s puterom i hemendeksi, ali u voću je čista energija koja nas diže i koja traje! Bon appetit!