Pekmez od borovnica
Vrijeme pripreme:
20 minuta ili manje
Ukupno trajanje:
20 minuta ili manje
- Sastojci:
-
- 4 šoljice borovnica
- 4 šoljice šećera
- 1 šoljice soka od naranče
- 1 čajna kašikica naribane narančine kore
- ½ čajne kašikice naribanog muškatnog oraščića
- 1 boca pektina ili 1 paket suhog pektina
- otopljeni parafin
- Priprema:
-
Ne samo da su borovnice vrlo popularne i široko dostupne, već dokazano imaju jedan od najvećih antioksidativnih učinaka među svim voćem i povrćem i začinima.
Ne postoji bolji način izložiti se sjajnim zdravstvenim prednostima ovog voća nego pripremajući svoj vlastiti pekmez za obitelj i prijatelje (sa svojim vjernim Delimano ekspres loncem naravno)!
Korak 1:
U svom Delimano ekspres loncu spojite borovnice, šećer, narančin sok, narančinu koru i muškatni oraščić. Dobro promiješajte te pažljivo i u potpunosti zatvorite lonac.
Korak 2:
Na visokoj temperaturi stvorite paru za srednji pritisak. Smanjite temperaturu kako bi zadržali pritisak i kuhajte 2 minute. Otpustite pritisak i maknite poklopac. Dobro promiješajte smjesu borovnica.
Korak 3:
Nastavite u zdjeli, odvajajući koru od pulpe. Pulpu vratite u ekspres lonac.
Korak 4:
Umiješajte pektin te nastavite miješati sa dugačkom drvenom žlicom na vrlo visokoj temperaturi. Kuhajte 1 minutu nakon što zakipi.
Korak 5:
Raspodijelite pekmez u 8 staklenki, ali u svakoj na vrhu ostavite 1cm praznog prostora te dobro pazite kako ne bi zamrljali rub. S vlažnom gazom obrišite rub te vrh staklenke. Prelijte otopljeni parafin preko pekmeza. Umetnite oba kraja vrpce duge 12 cm u središte parafinskog pokrova. Ostavite da miruje 24 sata. Držite u hladnjaku 3-4 tjedna.