Mamina pogača
Vrijeme pripreme:
do 45 minuta
Ukupno trajanje:
do 45 minuta
- Sastojci:
-
- 1 kg brašna
- 1 kocka Digo kvasca
- 2,5 dl mlijeka
- 1 žličica šećera
- 2 dl mlake vode
- 3 žumanjka
- 3 fildžana ulja
- 250 g maslaca
- sol
- Priprema:
-
1. U mlijeku otopiti šećer i malo brašna, te dodati kocku Digo kvasca prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti na toplom 20ak minuta dok se ne zapjeni i ne dobijemo kvaščevo mlijeko.
2. U 800 g brašna dodati sol i promješati, posebno pomješati mokre sastojke, ulje, žumanjke, ostatak mlijeka te umješati zajedno sa kvašćevim mlijekom u brašno.
3. Tijekom mješenja dodavati polako ostatak brašna i vodu dok ne dobijem rahlo tijesto koje se ne ljepi za drvenu dasku i ruke.
4. Razvaljamo ga na plahtu debljine 2 cm i premažemo maslacem koji je temperiran na sobnu temperaturu.
5. Plahticu tijesta preklopimo pa opet mažemo te još jednom preklopimo i opet premažemo maslacem, te ostavimo da se diže na toplom još dodatnih 20-ak minuta.
6. Proces premazivanja još jednom ponovimo tako da tijesto ima 8 listova.
7. Opet ga ostavimo da se diže 20ak minuta, podjelimo na 3 jednaka djela te ga ručno u oblikujemo u valjak koji sjećemo na “ružice” dužine 4-5-6 cm i poredamo u tepsiju te ostavimo da se diže.
8. Premazati bjelanjkom, posuti sjemenkama i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni C 40-ak minuta.